Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμφορέας του Εξηκία

 

Αμφορέας του Εξηκία

 

ΑΜΦΟΡΕΑΣ site

Ένας από τους μεγαλύτερους αγγειογράφους και αγγειοπλάστες της αρχαιότητας, κορυφαίος τεχνίτης του μελανόμορφου ρυθμού μαζί με τον Άμασι. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα τοποθετείται από το 550 έως και το 520 π.Χ., όμως είναι βέβαιο πως, αφού ήταν και ιδιοκτήτης αγγειοπλαστικού εργαστηρίου, η σταδιοδρομία του ως αγγειοπλάστη θα πρέπει να εκτείνεται ακόμη περισσότερο.

Ο Εξηκίας υπήρξε μία πολύπλευρη προσωπικότητα και κατάφερε να φθάσει τον μελανόμορφο ρυθμό στο ύψιστο σημείο της ανάπτυξής του. Η τεχνοτροπία του αποπνέει μία πνευματικότητα που δεν συναντάται σε άλλους δημιουργούς της εποχής του. Η υπογραφή του έχει σωθεί σε αρκετά αγγεία, κυρίως αμφορείς και κύλικες.

Το σπουδαιότερο έργο του είναι ένας αμφορέας που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Βατικανού, ο οποίος φέρει παράσταση του Αίαντα και του Αχιλλέα να παίζουν πεσσούς. Είναι και οι δύο ντυμένοι πολεμικά, και παίζουν για να περάσει η ώρα, ενώ έχουν βάρδια στον πόλεμο της Τροίας. Φορούν θώρακες στους μηρούς και τα μπράτσα. Κρατούν τα δόρατα στο χέρι για να είναι πανέτοιμοι, ενώ κράνος και ασπίδα είναι ακουμπισμένα στο πλάι κοντά. Η ασπίδα του Αίαντα είναι διακοσμημένη με το Γοργόνειο του Φόβου, ενώ στην ασπίδα του Αχιλλέα που του έφτιαξε ο Ήφαιστος διακρίνουμε το κεφάλι Σειληνού, ένα φίδι και πάνθηρα.

Διαβάστηκε 743 φορές