Slide backgroundSlide thumbnail
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

48ο Παγκόσμιο Συνέδριο Καλλιτεχνικού Σκακιού

Μεγάλη Επιτυχία στο 48ο Παγκόσμιο Συνέδριο Καλλιτεχνικού Σκακιού στην Ερέτρια της Εύβοιας από 03 – 10 Σεπτεμβρίου 2005

Πρωταθλητής Κόσμου ο Πολωνός Μούρτζια

Με σημαντική επιτυχία συνεχίζεται στην Ερέτρια, στο ξενοδοχείο «Eretria Village», το 48ο Παγκόσμιο Συνέδριο Καλλιτεχνικού Σκακιού (που αφορά σε σκακιστικά προβλήματα και σπουδές) / WCCC, ενώ ολοκληρώθηκε ήδη το 29ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης. Στις εκδηλώσεις, που γίνονται στο διάστημα 3 ως 10 Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν 230 εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού σκακιού –συνθέτες, λύτες και μέλη Επιτροπών- από 34 χώρες. Μεταξύ αυτών, ονομαστοί συνθέτες όπως ο Βούλγαρος P. Petkov, ο Γερμανός H.P. Rehm, ο Σέρβος M. Kovacevic, ο Γάλλος M. Caillaud και βέβαια ο ΄Έλληνας GM Βύρων Ζάππας. Την διοργάνωση έχει αναλάβει ο Σκακιστικός Όμιλος Κορυδαλλού, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού και με την υποστήριξη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Θυμίζουμε ότι η χώρα μας φιλοξενεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Παγκόσμιο Συνέδριο, αφού η αντίστοιχη περσινή διοργάνωση είχε διεξαχθεί –επίσης με σημαντική επιτυχία– στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής.

Σημαντικές εκδηλώσεις του Συνεδρίου είναι οι δύο κύριοι διαγωνισμοί σύνθεσης:

1.Το «Quick Composing», όπου οι συνθέτες καλούνται να ολοκληρώσουν -ατομικά ή ομαδικά- τα δημιουργήματά τους πάνω στο δοσμένο θέμα μέσα σε λίγες ώρες. Εδώ είχαμε δυο κατηγορίες. Στα ορθόδοξα δύο κινήσεων (κριτής ο Βύρ. Ζάππας) και στα βοηθητικά δύο κινήσεων (κριτές οι Χ. Φουγιαξής και Π. Μουτεσίδης), έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από 80 συνθέσεις (τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα).

2.Το «Long Composing», που διαρκεί 5 ημέρες (διάστημα στο οποίο οι συμμετέχοντες έχουν δικαίωμα υποβολής των συνθέσεών τους), με κριτή και πάλι τον Έλληνα GM Βύρ. Ζάππα.

Οι διαγωνισμοί λύσης προβλημάτων αποδείχθηκαν πιο δημοφιλείς, καθώς συγκέντρωσαν και περισσότερες συμμετοχές. Στο «Open Solving» (διαγωνισμό λύσης προβλημάτων με ελεύθερη συμμετοχή), που έγινε τη Δευτέρα, δόθηκαν προς λύση 10 προβλήματα (από 5 διαφορετικές κατηγορίες) και μία σπουδή. Νικητής αναδείχθηκε ο Άγγλος J. Nunn (πρόκειται για τον γνωστό GM στο αγωνιστικό σκάκι, που πέρυσι ήταν Παγκόσμιος Πρωταθλητής Λύσης, στην αντίστοιχη διοργάνωση της Χαλκιδικής. Επισημαίνουμε ότι ο Ναν υπήρξε, στα 21 του χρόνια, ο νεώτερος Καθηγητής Μαθηματικών στο φημισμένο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης!), με το απόλυτο σκορ των 55 β. 2ος ο επίσης Άγγλος GM Jon. Mestel, με 54,5 β. και 3ο τον Γερμανό B. Tummes με 54 β.

Στην 4η ως 6η θέση, ο Σλοβάκος Salai (IM στο αγωνιστικό σκάκι), ο Ισραηλινός Comay και ο Φινλανδός Paavilainen, με 54, 53,5 και 53,5 β. αντίστοιχα – όπως φαίνεται, ο συναγωνισμός ήταν πολύ σκληρός! Κορυφαίοι Έλληνες ο Κ. Πρέντος (Πρωταθλητής Ελλάδος στη Λύση Προβλημάτων, 4 χρόνια συνέχεια!) και ο Ανδ. Παπασταυρόπουλος, που ισοβάθμησαν στην 39η ως 41η θέση, με 37,5 β. (95 συμμετοχές).

Στο 29οΠαγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης, που έγινε σε δύο ημέρες, οι λύτες διαγωνίσθηκαν σε 15 προβλήματα (από 5 διαφορετικές κατηγορίες) και τρεις σπουδές. Νικητής ήταν ο Πολωνός Murdzia (IM και στο αγωνιστικό σκάκι) με 84 β. (επί 90 δυνατών), με 2ο τον Άγγλο Mestel με 80 β. και 3ο τον Άγγλο Nunn (78,5 β.). 4ος τερμάτισε ο Σέρβος M. Kovacevic με 78 β., ενώ στην 5η και 6η θέση ισοβάθμησαν ο Ισραηλινός Comay και ο Γάλλος Caillaud, με 76,5 β. Από τους ΄Έλληνες λύτες την καλύτερη θέση πήρε ο Κ. Πρέντος (20ός με 62 β.), ενώ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν ο N. Μενδρινός (38ος, με 52,5 β.) και ο Αν. Παπασταυρόπουλος (49ος με 44,5 β). (80 συμμετοχές). Στο ομαδικό, 1η ήταν η Μεγάλη Βρετανία (Mestel, Nunn, McDowell) με 158,5 β., με 2ο το Ισραήλ (Comay, Soffer, Erenburg) με 155,5 β. και 3η τη Φινλανδία (Perkonoja, Paavilainen, Karhunen) με 148,5 β.

Τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξαν και τα δύο Solving Shows (διαγωνισμοί στη γρήγορη λύση προβλημάτων), ένα στα ορθόδοξα προβλήματα και ένα στο «Μυθικό Σκάκι» (Fairy Chess). Σ’αυτά πρώτευσαν ο Ελβετός Maeder και ο Ρουμάνος Huber.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και οι θεματικοί (αλλά ανεπίσημοι) διαγωνισμοί σύνθεσης, που οργανώνονται παραδοσιακά στα Συνέδρια και έχουν έπαθλο… ένα μπουκάλι ποτού! Σ’αυτό το πλαίσιο, είχαμε τους διαγωνισμούς : MacLeod whiskey / Αγγλία (βοηθητικό ματ σε δύο), Sabra liqueur / Ισραήλ (επίσης βοηθητικό ματ σε δύο), Moskovskaya Matreshka vodka / Ρωσία (επίσης βοηθητικό ματ σε δύο, με διαφορετικό θέμα), Grappa / Ιταλία (κι’εδώ βοηθητικό ματ σε δύο, με διαφορετικό θέμα), Sake / Ιαπωνία (βοηθητικό ή αντίστροφο ματ, ή «Αποδεικτικό Σκάκι»), Γαλλική Σαμπάνια («Αποδεικτικό Σκάκι»), Tzuica / Ρουμανία (βοηθητικό ή αντίστροφο ματ ή πατ, με προαγωγή) και… Metaxas brandy / Ελλάδα (αντίστροφο ματ σε 6 ή περισσότερες κινήσεις)! Τα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν στην τελετή λήξης της διοργάνωσης (την Παρασκευή μεσημέρι).

Ενδιαφέρον είχαν και οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Καλλιτεχνικού Σκακιού της FIDE (PCCC), που συνεδρίασε αρκετές φορές, υπό την προεδρία του Βρεταννού J. Rice. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή συζήτησε θέματα κανονισμών των επόμενων Διαγωνισμών Σύνθεσης και Λύσης, διαδικασίες απονομής τίτλων (FM, IM, GM) και rating κατ’αναλογία προς το αγωνιστικό σκάκι, την καθιέρωση Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Σύνθεσης και Λύσης και άλλα θέματα.

Βασικοί συντελεστές της διοργάνωσης ήσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σκακιστικού Ομίλου Κορυδαλλού, που επωμίσθηκαν τα βάρη όλων των εκδηλώσεων: οι Δημ. Κεφάλας, Γ. Μανέτας, Ν. Καλέσης, Παν. Αντωνόπουλος και Ιάσ. Γαίος, με συντονιστή τον ακούραστο Χάρη Φουγιαξή! Στις εκδηλώσεις συνεισέφεραν και οι Κ. Πρέντος, Μ. Αναστασίου, Θ. Αργυρακόπουλος, Γ. Γεωργόπουλος, Π. Μουτεσίδης και Σπ. Ιλαντζής.

Χορηγός των Αγώνων υπήρξε ο Δήμος Χαλκίδας και η Ευβοική Ενωση Σκακιστών, την ασφάλεια των συμμετεχότων επωμίσθηκε η Ασφαλιστική Εταιρεία Ευρωπαική Πίστη – το γραφείο του κ. Τσουνή Ν. Γιώργου – υποκατάστημα Χαλκίδας, χορηγός επικοινωνίας ο Αθήνα 9,84 – παρουσιάζοντας και το πρώτο ραδιοφωνικό σποτ στην ιστορία του ελληνικού ραδιοφώνου που αναφέρεται στο καλλιτεχνικό σκάκι. Σημαντική βοήθεια στην διοργάνωση προσέφερε επίσης και η καταξιωμένη επιχειρηματίας κα. Ελένη Βαβουλιώτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες και αποτελέσματα από τις εκδηλώσεις του Συνεδρίου υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://www.blackqueen.net/sokoridallou kefalas - News Administrator

Διαβάστηκε 3135 φορές
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide thumbnail

Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος "Παλαμήδης ο Ευβοεύς"

11 Χρόνια Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» (2006-2017)