Slide backgroundSlide thumbnail
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Η Ακαδημία

11 Χρόνια Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς»
(2006-2017)

Το 2004 μία ομάδα παιδιών που είχαν αρχίσει να μαθαίνουν σκάκι, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες που είχε γνωρίσει το σκάκι στην Χαλκίδα από τις προσπάθειες του  αρχαιότερου  παράγοντα  του  σκακιού στην Ελλάδα, κ. Νίκου Γιαμαρέλλου, και του παράγοντα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (Ε.Σ.Ο.)  κ. Δημήτρη Σκυριανόγλου, μας έπεισαν να γνωρίσουμε καλύτερα αυτό το πνευματικό άθλημα και τολμούμε να πούμε ότι γίναμε λάτρεις του. Μας  ώθησαν  επίσης  στη  δημιουργία  ενός πρότυπου σκακιστικού σωματείου που θα είχε σαν σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση του αθλήματος σε όλη την Εύβοια.

Έτσι ξεκίνησαν οι διεργασίες για την υλοποίηση του στόχου μας και στις 7 Απριλίου 2006 το σωματείο αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο Χαλκίδος με την επωνυμία Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος "Παλαμήδης ο Ευβοεύς". Έκτοτε λειτουργεί στην οδό Καραμουρτζούνη 1 (3ος όροφος).

Επικεφαλής προπονητής είναι ο κορυφαίος Έλληνας και πρώην προπονητής της Εθνικής ομάδας Ανδρών Γιάννης Νικολαΐδης. Συνεργάτες  του  οι  προπονητές Αντώνης Βραγοτέρης, Μαρία Πετσετίδη, Γιώργος Κουλαξουζίδης και Παναγιώτης Χριστοδούλου. Ο Γιάννης Νικολαΐδης και ο Αντώνης Βραγοτέρης προπονoύν την  Αγωνιστική  Ομάδα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος. Η Μαρία Πετσετίδη ο Γιώργος Κουλαξουζίδης και ο Παναγιώτης Χριστοδούλου προπονούν τα τμήματα Προχωρημένων της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος και έχουν αναλάβει να μάθουν το Σκάκι στους μικρούς μαθητές που τους ακούν με μεγάλη προσοχή και τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικά!!! Τα θετικά αποτελέσματα των έμπειρων προπονητών είναι η επιβράβευση της σοβαρής δουλειάς τους. Τεχνικός σύμβουλος είναι το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Σ.Ο. Δημήτρης Σκυριανόγλου.

 • Στη διάρκεια της μέχρι τώρα λειτουργίας του σωματείου μας, διοργανώσαμε με απόλυτη επιτυχία, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, το 2ο Ομαδικό Πρωτάθλημα Σκακιού Δημοτικών Σχολείων Χαλκίδας το οποίο είχε ρεκόρ συμμετοχών, 187 μαθητές.
 • Στις 30 Ιουνίου 2007, για πρώτη φορά στην πόλη της Χαλκίδος, η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε στην παραλία Χαλκίδος ζωντανή αναπαράσταση δύο ιστορικών παρτίδων σε σκακιέρα διαστάσεων 8,5x8,5 όπου το ρόλο κομματιών και πιονιών υποδύθηκαν μαθητές και μαθήτριες αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους. Ακολούθησε η 1η Επίδειξη Σιμουλτανέ.
 • Στις 24 Φεβρουαρίου 2008 ακολούθησε η διοργάνωση της προκριματικής φάσης του Διασυλλογικού Κυπέλλου Ελλάδας 2008.
 • Στις 3,4 και 5 Μαρτίου 2008 υπό την αιγίδα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας, στο πολιτιστικό κέντρο Ψαχνών με συνδιοργανωτές το Δήμο Μεσσαπίων και το Τ.Ε.Ι. Χαλκίδος, διεξήχθη το Πανελλήνιο Φοιτητικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2008, ατομικό και ομαδικό, με τη συμμετοχή 20 Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
 • Στις 23 Μαρτίου του 2008, ύστερα από προτάσεις μας, διεξήχθη ξανά στην πόλη της Χαλκίδος το Νομαρχιακό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού 2008 με απευθείας προκρίσεις στα Πανελλήνια Σχολικά Πρωταθλήματα.
 • Τον Ιούνιο (21-22) και τον Ιούλιο (5-6) του 2008 η Ακαδημία πραγματοποίησε με επιτυχία δυο ακόμη σημαντικές διοργανώσεις που είχε αναλάβει σε συνεργασία με την Τ.Ε.Σ.Σ.Α.Σ. Πρόκειται για το Ανοικτό Ατομικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς Ανδρών-Γυναικών 2008 και το Ανοικτό Ατομικό Πρωτάθλημα Νέων κάτω των 14 ετών.
 • Στις 26 Ιουλίου 2008 στο Στρογγυλό της Παραλίας της Χαλκίδας διοργάνωσε την 2η Επίδειξη Σιμουλτανέ.
 • Με πρωτοβουλία της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας, την στήριξη της Ν.Α. Εύβοιας και της εταιρείας ΧΑΛΚΙΣ ΑΒΕΕ επετεύχθη η συμμετοχή της εθνικής μας αποστολής, της οποίας ηγήθηκε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, κ. Γιώργος Τσουνής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νέων που διεξήχθη από 16 έως 25 Αυγούστου 2008 στην Τουρκία.
 • Στο διάστημα 10 έως 12 Οκτωβρίου 2008 ανέλαβε την διεξαγωγή της τελικής φάσης του Πανελληνίου Διασυλλογικού Πρωταθλήματος Παίδων-Κορασίδων 2008 στη Χαλκίδα, με την συμμετοχή 12 ομάδων, στο ξενοδοχείο "Παλίρροια", η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
 • Στις 7 Μαρτίου 2009 η Ακαδημία στο ξενοδοχείο Παλίρροια έκοψε την πίτα και βράβευσε τους σκακιστές της παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού κ. Σταύρο Δουβή, του πρόεδρου της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας κ. Γιώργου Μακρόπουλου, του Αντιπροέδρου κ. Στάθη Ευσταθόπουλου, του Ταμία κ. Γιώργου Μιχαηλίδη, μελών του Δ.Σ., Βουλευτών, εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας, του Δήμου Χαλκιδέων, της Εκπαίδευσης της Ιεράς Μητροπόλεως και του Νικολάου Γιαμαρέλου παλαιότερου παράγοντα του σκακιού στην Εύβοια.
 • Στις 14 και 15 Μαρτίου 2009 η Ακαδημία πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία στο Κλειστό Γυμναστήριο Δ.Α.Κ. «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» Χαλκίδος, το Νομαρχιακό Σχολικό Ομαδικό και Ατομικό Πρωτάθλημα Σκακιού Ευβοίας 2009.
 • Αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων της Ακαδημίας ήταν η διοργάνωση στη Χαλκίδα, 10-17 Αυγούστου 2009, του διεθνούς τουρνουά “Ακρόπολις2009GR”, “Acropolis2009EN”, του ιστορικότερου και παλαιότερου διεθνούς τουρνουά στη χώρα μας στο οποίο συμμετείχαν 177 σκακιστές από 27 χώρες. Το τουρνουά προέβαλε την πόλη της Χαλκίδας, την Εύβοια και την Ελλάδα.
 • Στις 6 & 7 Μαρτίου 2010 η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το 22o Ατομικό και το 8ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Ν. Εύβοιας 2010.
 • Στις 20 & 21 Μαρτίου 2010 η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το 22o Ατομικό και το 8ο Ομαδικό Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας 2010.
 • Το διάστημα 9-17 Αυγούστου 2010, η Χαλκίδα βρέθηκε στο επίκεντρο του παγκόσμιου σκακιστικού ενδιαφέροντος! 204 αθλητές από 29 χώρες και περισσότεροι από 100 συνοδοί και προπονητές βρέθηκαν στη Χαλκίδα για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Σκακιστικό Φεστιβάλ “Νεγκροπόντε2010” που διοργάνωσε με επιτυχία η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος “Παλαμήδης ο Ευβοεύς”. Το τουρνουά ήταν από τα ισχυρότερα στην Ελλάδα, καθώς συμμετείχαν 71 τιτλούχοι παίκτες, εκ των οποίων 31 γκρανμαίτρ, 15 διεθνείς μαιτρ, 10 γκρανμαίτρ γυναικών και 2 διεθνείς μαιτρ γυναικών. Στόχος, για ακόμη μια φορά, της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας μέσα από αυτή την παγκόσμιαςεμβέλειας διοργάνωση ήταν η προβολή της Χαλκίδας, της Εύβοιας και της Ελλάδος, η προσέλκυση τουριστών και επισκεπτών αλλά και η περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοση του σκακιού.
 • Στις 26 & 27 Φεβρουαρίου 2011 η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το 23ο Ατομικό και το 9ο Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού Ν. Ευβοίας 2011 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας.

Στις 12 & 13 Μαρτίου 2011 η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το 23ο Ατομικό και το 9ο Ομαδικό  Περιφερειακό Σχολικό Πρωτάθλημα Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας 2011, στο ξενοδοχείο "Παλίρροια". Φωτογραφίες: 1   2   3    4   5

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν, τα Πανελλήνια Νεανικά Πρωταθλήματα για αγόρια και κορίτσια κάτω των 16 ετών (25 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου), το Final Four του 29ου Κυπέλλου Ελλάδας (30 Ιουνίου & 1 Ιουλίου) και το 39ο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας (3 έως 8 Ιουλίου). Δελτία Τύπου Πρωταθλημάτων, Φωτογραφίες Πρωταθλημάτων,  Video Πανελληνίων Νεανικών,   Video 39ου Πρωταθλήματος Α' Εθνικής

 • Στις 15 Δεκεμβρίου 2011 η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, το 1ο Σκακιστικό Τουρνουά του Δημοτικού Σχολείου Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα.
  Δελτίο τύπου.
  Φωτογραφίες: Άλμπουμ 1 - Άλμπουμ 2 - Βίντεο στο zougla.gr
 • Στις 7-8 & 9 Αυγούστου 2012 στα πλαίσια των Διεθνών Σκακιστικών Εκδηλώσεων «Negroponte 2012» η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος διοργάνωσε, το πρώτο παιχνίδι μεταξύ συζύγων στην ιστορία του σκακιού στην όμορφη πόλη της Χαλκίδας και στις πολυτελείς  εγκαταστάσεις του Ξενοδοχείου Lucy. Σε ένα οικείο περιβάλλον, το ζεύγος Suat & Ekaterina Atalik, φιλέλληνες σκακιστές αγωνίστηκαν επί τρεις ημέρες για να τιμήσουν την Ελληνική φιλοξενία και την Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος που αρνήθηκε να αποδεχτεί την παράνομη απόφαση της Τουρκικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας για απαγόρευση συμμετοχής τους σε διεθνείς αγώνες. Μια απόφαση που (ατυχώς) η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία απεδέχθη και επιπλέον επέβαλε παράνομα στην Ελληνική επικράτεια την εφαρμογή της εκθέτοντας παγκοσμίως την Χώρα μας.
 • Στις 28 Δεκεμβρίου 2012 η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος, στην αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΕΚΚΝ Αυλώνα, συνδιοργάνωσε με το Δημοτικό Σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. το 2ο Σκακιστικό Τουρνουά στο οποίο συμμετείχαν 24 μαθητές, από 7 χώρες. Φωτογραφίες,  Βίντεο  στο zougla.gr, Συνέντευξη του Ευριπίδη Κορώνη - EVRIPOS TV - με τους συνδιοργανωτές
 • Στις 16-4-2013 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα.

Στην αίθουσα διδασκαλίας Σκακιού οπού τον υποδέχτηκε η σκακιστική ομάδα του σχολείου ο κ. Παπούλιας ενημερώθηκε από τον κ. Γιώργο Τσουνή για την πρωτοβουλία του διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου κ. Νικολάου Αρμένη να εντάξει το Σκάκι στις δραστηριότητες του Σχολείου και την άμεση ανταπόκριση της Σκακιστικής Ακαδημίας για την υλοποίηση της διδασκαλίας σκακιού, η οποία συνεχίζεται για τρίτη σχολική χρονιά, αλλά και τη διοργάνωση δυο σκακιστικών τουρνουά για τους μαθητές του σχολείου. Αφού μίλησε με τα παιδιά της σκακιστικής ομάδας ο κ. Παπούλιας μαζί με τον κ. Ρουπακιώτη και τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωνσταντίνο Καραγκούνη παρακολούθησε μια παρτίδα Σκάκι μεταξύ του προπονητή Αλέξανδρου Ρηγόπουλου-Τσίγκου και του μαθητή Mirava.  Δελτίο τύπου - Φωτογραφίες

Εκ μέρους της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» απονεμήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τιμητικά ένας αμφορέας, πιστό αντίγραφο εκ του πρωτοτύπου με παράσταση τον Αίαντα και τον Αχιλλέα να παίζουν «Πεσσούς» στην Τροία. Παράλληλα του απονεμήθηκε, ένα λάβαρο της Ακαδημίας και ένα βιβλίο, με θέμα «το Παλιρροϊκό Φαινόμενο του Ευρίπου» του κ. Χαράλαμπου Σφέτσα.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε το θαυμασμό του για το αγωνιστικό επίπεδο των νεαρών κρατουμένων και συνεχάρη τους ανθρώπους της Σκακιστικής Ακαδημίας για την κοινωνική τους προσφορά, ενώ τους ευχαρίστησε για τα αναμνηστικά δώρα που του προσέφεραν.

 • Στις 29 & 30 Μαρτίου 2014 η «Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε κατά κοινή ομολογία των συμμετεχόντων, με απόλυτη επιτυχία και ρεκόρ συμμετοχών, 350 μαθητών συνολικά, το Περιφερειακό Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ 2014 & το Περιφερειακό Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας, Φωτογραφίες Ομαδικού - Φωτογραφίες Ατομικού 1 Βίντεο αποgr
 • Στις 7 & 8 Μαρτίου 2015 η «Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας διοργάνωσε κατά κοινή ομολογία των συμμετεχόντων, με απόλυτη επιτυχία, το Περιφερειακό Ομαδικό Σχολικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ 2015 & το Περιφερειακό Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα ΤΕΣΣΑΣ 2015, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας, Φωτογραφίες Ομαδικού: Άλμπουμ_1     Άλμπουμ_2Άλμπουμ_3  Φωτογραφίες Ατομικού:  Άλμπουμ_Α     Άλμπουμ_Β
 • Τον Αύγουστο του 2017 ο υπεύθυνος δράσεων, της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας, Γιώργος Τσουνής, επισκέφθηκε τα καταστήματα κράτησης, Ε.Κ.Κ.Ν.Α., Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα & Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατούμενων Ελεώνα, για τον προγραμματισμό της δράσης ''Σκακίερες κόντρα στα κελιά'' για την περίοδο 2017-2018. Μια δράση που έχει υλοποιηθεί για 5 χρόνια στο Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα με πολύ καλά αποτελέσματα.

1ο Σκακιστικό Τουρνουά Δημοτικού Σχολείου Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα Άλμπουμ 1

1ο Σκακιστικό Τουρνουά Δημοτικού Σχολείου Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα Άλμπουμ 2

1ο Σκακιστικό Τουρνουά στο Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα (Βίντεο) στη zougla.gr

2ο Σκακιστικό Τουρνουά Δημοτικού Σχολείου ΕΚΚΝ Αυλώνα 2012

2ο Σκακιστικό Τουρνουά στο Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα Βίντεο  στη zougla.gr

Βίντεο- 2ο Σκακιστικό Τουρνουά ΕΚΚΝ Αυλώνα - Συνέντευξη του Ευριπίδη Κορώνη - EVRIPOS TV - με τους συνδιοργανωτές 

 • Στίς 9 Σεπτεμβρίου 2017 η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας με την ''Απόβαση κορυφαίων σκακιστών στον Ευβοϊκό" διοργάνωσε στην προβλήτα του Αγ. Νικολάου, στην παραλία της Χαλκίδας,

 α) Επίδειξη Σιμουλτανέ με δύο παγκόσμιες πρωταθλήτριες και μέλη της εθνικής ομάδας αθλητριών του σκακιού, την WGM Άννα- Μαρία Μπότσαρη και την WGM Σταυρούλα Τσολακίδου.

β) Επίδειξη Μπλάιντ με τον Ολυμπιονίκη και μέλος της εθνικής ομάδας αθλητή του σκακιού, GM Στέλιο Χαλκιά.

γ) Face and body painting με σκακιστικά κομμάτια, εκμάθηση κινήσεων σε παιδιά σε μεγάλη σκακιέρα τύπου θεατρικού παιχνιδιού και χειροτεχνίες με θέμα το σκάκι, με την  αθλητρια και προπονητρια του σκακιού Μαριάννα Παγκαλή. Δείτε φωτογραφίες  ΕΔΩ 

 • Σε αγωνιστικό επίπεδο, ατομικό και ομαδικό, η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας είχε πολλές και σημαντικές επιτυχίες με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας το 2009 και το 2010 καθώς και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας το 2009. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2010 σήμανε και την άνοδο της ομάδας στη Α’ Εθνική Κατηγορία. Έτσι τον Ιούλιο του 2010 έχοντας ενισχυθεί με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γυναικών και γκρανμαίτρ Αντοανέτα Στεφάνοβα και τον Πρωταθλητή Γερμανίας και κορυφαίο γκρανμαίτρ Αρκάντι Νάιντιτς η Σ.Α. Χαλκίδας έκανε την παρθενική της εμφάνιση στα σαλόνια του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής Κατηγορίας και κατέκτησε την 16η θέση στην Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2011, διοργανώτρια του 39ου Διασυλλογικού Πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, αγωνίστηκε για δεύτερη χρονιά με αξιοπρεπή εμφάνιση και διατήρησε την παραμονή της στην Α΄ Εθνική.

Μεγάλη συνεισφορά στις επιτυχίες και την ανάπτυξη του σωματείου έχουν φυσικά τα μέλη μας, οι προπονητές Άννα-Μαρία Μπότσαρη, Στράτος Γρίβας, Αντώνης Βραγοτέρης, Στέλιος Χαλκιάς, Γιώργος Κουλαξουζίδης, Μαρία Πετσετίδη, Παναγιώτης Χριστοδούλου, Μαρία Σαράφογλου και Φίλιππος Κουβάτσος οι σκακιστές και οι σκακίστριες αλλά και όλοι όσοι εμπιστεύθηκαν την Ακαδημία στην υλοποίηση των στόχων της.

Οι έμπειροι προπονητές της Ακαδημίας, με επικεφαλής την WGM Άννα-Μαρία Μπότσαρη, διδάσκουν το σκάκι σε  μικρούς μαθητές αλλά και ενήλικες.

Πέρα από τις επιτυχίες σε επίπεδο κορυφής η ανάπτυξη του σκακιστικού φυτωρίου από το οποίο θα προκύψουν οι μελλοντικοί αθλητές της ομάδας αλλά και οι νέοι φίλοι του σκακιού είναι από τις βασικές προτεραιότητες της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας.

Υπάρχει άριστη συνεργασία με τα ενεργά σωματεία της περιοχής Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας σε διοργανώσεις περιφερειακής, πανελλήνιας αλλά και διεθνούς εμβέλειας. Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική και ουσιαστική, στις επιτυχημένες διοργανώσεις, συμβολή του πρόεδρου της Ε.ΣΚ.Άμφισσας κ. Κώστα Παπακωνσταντίνου του προέδρου της Τ.Ε.Δ. Ανατολικής Στερεάς & Εύβοιας κ. Παναγιώτη Μεγαλιού και των Διαιτητών Μιχάλη Πρεβενιού, Ανέστη Μιχαηλίδη και Χρήστου Σταματόπουλου.

Στο ίδιο πνεύμα σχεδιάζεται ήδη η διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλες τις πόλεις του Νομού μας με σκοπό την ανάπτυξη άλλα και τη διάδοση του κορυφαίου πνευματικού αθλήματος, του Σκακιού, σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, ειδικά νέους και παιδιά.

 

 

ΣΚΟΠΟΙ

 1. Η καλλιέργεια, ανάπτυξη και διάδοση του Σκακιού, ιδιαίτερα ανάμεσα στους μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
 2. Η ανάπτυξη των σωματικών και διανοητικών δυνατοτήτων των αθλητών του Σωματείου μέσω της καλλιέργειας πνεύματος ευγενούς άμιλλας για την συμμετοχή τους σε αθλητικές διοργανώσεις και ποικίλες αγωνιστικές δραστηριότητες, με κύριο μέλημα την διάπλαση ισχυρών και ηθικών χαρακτήρων των αθλουμένων.
 3. Η υποστήριξη, ανάπτυξη και προβολή της έρευνας γύρω από το ιστορικό-μυθολογικό πρόσωπο Παλαμήδη του κατά την παράδοση υιού του Ευβοέως βασιλιά Ναυπλίου, και του όποιου πνευματικού του έργου και κληροδοτήματος.
 4. Η διοργάνωση αθλητικών, πολιτιστικών, μορφωτικών, ψυχαγωγικών, φιλανθρωπικών και οικολογικών εκδηλώσεων.
 5. Η συγγραφή και έκδοση εντύπων.
 6. Η προβολή των δραστηριοτήτων του Σωματείου μέσω του Διαδικτύου με πρωταρχικό αποδέκτη τον απανταχού Ελληνισμό.
 7. Η προστασία, συντήρηση, μελέτη, έκθεση και διάδοση των άυλων πολιτιστικών αγαθών (εθνικές και θρησκευτικές παραδόσεις, προφορική ιστορία, λαϊκά δρώμενα, προφορικός λόγος κλπ) και των υλικών πολιτιστικών αγαθών (έργα τέχνης, συλλεκτικά ενδιαφέροντα κλπ).

Καταστατικό Σωματείου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α'

ΕΠΩΝΥΜΙΑ -ΕΔΡΑ -ΣΚΟΠΟΙ -ΜΕΣΑ

 

ΑΡΘΡΟΝ 1

ΕΠΩΝΥΜΙΑ-ΕΔΡΑ

Δυνάμει της υπ΄αριθμ. 218/2006 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας ιδρύθηκε Αθλητικό Σωματείο με την επωνυμία Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος, "ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ Ο ΕΥΒΟΕΥΣ" με έδρα την Χαλκίδα και καταχωρήθηκε στα βιβλία Σωματείων του Πρωτοδικείου Χαλκίδας την 20-11-2006 με αύξοντα αριθμό 47/2006 χωρίς καμία τροποποίηση από την ίδρυσή του.

ΑΡΘΡΟΝ 2

ΣΚΟΠΟΙ

Σκοποί του Σωματείου είναι:

 1. Η καλλιέργεια, ανάπτυξη και διάδοση του ΖΑΤΡΙΚΙΟΥ (ΣΚΑΚΙΟΥ), ιδιαίτερα ανάμεσα στους μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
 2. Η καλλιέργεια του φίλαθλου αγωνιστικού πνεύματος καθώς και η συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών της για την συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες.

3.Η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων.

 1. Η προβολή των δραστηριοτήτων του Σωματείου μέσω του Διαδικτύου με πρωταρχικό αποδέκτη τον απανταχού Ελληνισμό.

ΑΡΘΡΟ 3

ΜΕΣΑ

Το Δ.Σ. του Σωματείου μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για την πραγματοποίηση των σκοπών του, όπως την οργάνωση αθλητικών αγώνων, εορτών και κάθε μορφής εκδηλώσεων αθλητικού περιεχομένου, την εξασφάλιση χώρων για τους παραπάνω σκοπούς, την ίδρυση αθλητικών τμημάτων, την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για τη σωστή άθληση των αθλητών του και την υποστήριξη των αθλητών και μελών του που διακρίνονται σε αθλητικές διοργανώσεις.

Το Σωματείο έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και η λειτουργία του διέπεται μόνο από τις διατάξεις του παρόντος, της αθλητικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας που ισχύει κάθε, φορά για τα σωματεία.

Με τις προϋποθέσεις του νόμου και με απόφαση του Δ.Σ. τοΣωματείο μπορεί να καταστεί μέλος υπερκείμενης οργάνωσης (Β'βάθμιας Αθλητικής Ένωσης, Συνδέσμου, Ομοσπονδίας) στους οποίους αντιπροσωπεύεται με έναν μόνο αντιπρόσωπο. Για να οριστεί κάποιο μέλος αντιπρόσωπος σε ένωση ή ομοσπονδία πρέπει να έχει το δικαίωμα να ψηφίζει, να εκλέγει και να εκλέγεται. Με την ίδια απόφαση του Δ.Σ. ορίζεται αναπληρωματικός του αντιπροσώπου που πρέπει επίσης να συγκεντρώνει τις παραπάνω αναφερόμενες προϋποθέσεις. Διορισμός αντιπροσώπου σε υπερκείμενη ένωση ή ομοσπονδία με κάποιον άλλο τρόπο εκτός από τον πιο πάνω απαγορεύεται.

ΑΡΘΡΟ 4

ΠΟΡΟΙ

Πόροι του σωματείου είναι:

 1. Το πάγιο δικαίωμα, εγγραφής των μελών που ορίζεται σε είκοσι (20) Ευρώ για όλα τα μέλη, καθώς και η μηνιαία συνδρομή κάθε μέλους που ορίζεται σε πέντε (5) Ευρώ για όλα τα μέλη και μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
 2. Οι προαιρετικές εισφορές των μελών και οι έκτακτες εισφορές που αποφασίζονται από τη Γενική Συνέλευση για συγκεκριμένη αιτία και χρονική διάρκεια.
 3. Οι δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, επιχορηγήσεις και παρεμφερή έσοδα από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, οργανισμό ή ένωση προσώπων πάσης φύσεως, ημεδαπό, αλλοδαπό ή διεθνή.
 4. Οι επιχορηγήσεις από τις αθλητικές ομοσπονδίες και ενώσεις.
 5. Τα έσοδα από συμβάσεις χορηγίας ή διαφήμισης με φυσικά ή νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
 6. Η Γ.Σ. μπορεί να ορίζει και έκτακτες συνδρομές για την πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'

ΜΕΛΗ - ΕΓΓΡΑΦΗ - ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΡΘΡΟ 5

ΜΕΛΗ-ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ-ΚΩΛΥΜΑΤΑ-ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

 • Κάθε πολίτης που συγκεντρώνει τις νόμιμες προϋποθέσεις έχει δικαίωμα να εγγραφεί μέλος του Σωματείου.
 • Δεν μπορεί να είναι μέλος του αθλητικού σωματείου η μέλος των οργάνων διοίκησής του α) όποιος δεν έχει συμπληρώσει το (18ο) έτος της ηλικίας του, β)όποιος έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο για κακούργημα με κλητήριο θέσπισμα σύμφωνα με το Ν. 663/77, όπως ισχύει κάθε φορά η με τελεσίδικο βούλευμα η έχει καταδικασθεί τελεσίδικα για τέλεση κακουργήματος, καθώς και όποιος έχει καταδικασθεί σε βαθμό πλημμελήματος με τελεσίδικη δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την τελευταία δεκαετία, είτε σε ποινή φυλακίσεως τουλάχιστον τριών ετών, είτε ανεξάρτητα από το ύψος της ποινής για τα ποινικά αδικήματα του παρόντος νόμου, η για αδικήματα βίας στους αθλητικούς χώρους, χρήση η διάθεση ουσιών η μεθόδων φαρμακοδιέγερσης, κατασκοπεία, κλοπή, υπεξαίρεση, δόλια χρεωκοπία, λαθρεμπορία, φοροδιαφυγή, δωροδοκία, δωροληψία, παραχάραξη, πλαστογραφία,, απάτη, εκβίαση, εκβίαση, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί μεσαζόντων. Εάν με την καταδικαστική απόφαση διατάχθηκε η αναστολή εκτέλεσης της ποινής(άρθρα 99. 100 100Α του ΠΚ)το κώλυμα παύει να ισχύει μετά την πάροδο του χρόνου αναστολής, εκτός αν αυτή άρθηκε η ανακλήθηκε κατά τις διατάξεις των άρθρων 101, 102 του ΠΚ.
 • Όποιος έχει στερηθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση τα πολιτικά του δικαιώματα και όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η στέρηση και όποιος έχει τιμωρηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 130 του παρόντος νόμου.
 • Οι εν ενεργεία και μη διαιτητές ομαδικού αθλήματος, τα μέλη των οικείων συνδέσμων διαιτητών και οι εν ενεργεία προπονητές του οικείου κλάδου άθλησης δεν επιτρέπεται να είναι μέλη του αθλητικού σωματείου, ούτε επιτρέπεται η υποβολή υποψηφιότητας διαιτητή εν ενεργεία η μη και η συμμετοχή του στις αρχαιρεσίες του αθλητικού σωματείου για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου η άλλου οργάνου διοίκησης, διαχείρισης η εκπροσώπησης πριν από την παρέλευση τριών πλήρων ετών από την διαγραφή του από τα μητρώα του συνδέσμου διαιτητών στον οποίο ανήκε. Η ημερομηνία διαγραφής του πιστοποιείται με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του προέδρου του συνδέσμου, η οποία πρέπει να συνοδεύει την υποβολή της υποψηφιότητας. Η κατά παράβαση της διάταξης αυτής συμμετοχή σε αρχαιρεσίες του αθλητικού σωματείου, ένωσης η ομοσπονδίας και η τυχόν εκλογή είναι αυτοδίκαια άκυρες. Ως διαιτητές για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θεωρούνται επίσης οι επόπτες, οι σημειωτές, οι κριτές, οι χρονομέτρες, οι αφέτες, οι παρατηρητές καθώς και όσοι με οποιονδήποτε τρόπο συμμετέχουν σε διαιτητικό έργο του οικείου αθλήματος.
 • Οι εν ενεργεία και μη διαιτητές, κριτές, χρονομέτρες και όσοι άλλοι συμμετέχουν σε διαιτητικό έργο ατομικού αθλήματος, μέλη των οικείων συνδέσμων μπορούν να είναι μέλη του αθλητικού σωματείου που καλλιεργεί τον ίδιο κλάδο άθλησης, δεν επιτρέπεται όμως να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου η της εξελεγκτικής επιτροπής του σωματείου αυτού ούτε να είναι αντιπρόσωποί του σε υπερκείμενες ενώσεις η ομοσπονδίες. Το κώλυμα του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους διαιτητές και τους κριτές του αθλήματος του ΖΑΤΡΙΚΙΟΥ(ΣΚΑΚΙ).
 • Αν και δυνάμει του Νόμου αθλητής μπορεί να εγγραφεί ως μέλος στο αθλητικό σωματείο σύμφωνα με τους όρους και τις προυποθέσεις του καταστατικού του ένα(1) τουλάχιστον χρόνο μετά την τελευταία συμμετοχή του σε επίσημο αθλητικό αγώνα που διοργανώνεται από την οικεία αθλητική ομοσπονδία η διεξάγεται με την έγκρισή της, κατ΄εξαίρεση οι αθλητές του αθλήματος του ΖΑΤΡΙΚΙΟΥ(ΣΚΑΚΙ) μπορούν να εγγράφονται ως μέλη στο αθλητικό σωματείο και να συμμετέχουν στο Δ.Σ. και στα άλλα όργανα αυτού χωρίς την προυπόθεση αυτή.

ΑΡΘΡΟ 6

Ο ελάχιστος αριθμός των μελών του σωματείου ορίζεται σε είκοσι (20). Δεν επιτρέπονται διακρίσεις σε τακτικά, δόκιμα ή πάρεδρα μέλη ή άλλες παρόμοιες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου, χωρίς δικαίωμα ψήφου, σε πρόσωπα που έχουν διακριθεί για την προσφορά τους στο σωματείο ή στο σκάκι γενικότερα. Επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται από τη Γενική Συνέλευση οι παρέχοντες εξαιρετικές υπηρεσίες για την εν γένει προαγωγή του Σωματείου. Ο αριθμός των μελών του σωματείου είναι απεριόριστος. Οποιαδήποτε τροποποίηση του παρόντος που θέτει μέγιστο όριο μελών είναι άκυρος.

Καθένας που συγκεντρώνει τις νόμιμες προϋποθέσεις έχει το δικαίωμα να εγγραφεί ως μέλος του σωματείου. Για την εγγραφή απαιτείται αίτηση του ενδιαφερομένου στο διοικητικό συμβούλιο, συνοδευόμενη από πρόταση δύο (2) μελών του σωματείου και έγκριση του συμβουλίου που παρέχεται μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα (60) ημερών. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία αυτή, η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου θεωρείται ότι έχει αυτοδικαίως παρασχεθεί και ο ενδιαφερόμενος έχει εγγραφεί ως μέλος του σωματείου. την εξηκοστή μέρα μετά την υποβολή της αίτησης. Για την εγγραφή αυτή εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί με αιτιολογημένη απόφαση του να μην εγκρίνει το αίτημα εγγραφής ενδιαφερομένου ως μέλους του σωματείου. Κατά της πράξης αυτής ή της παράλειψης έκδοσης διαπιστωτικής πράξης ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να ασκήσει αγωγή στο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο, με την τακτική διαδικασία είτε για αναγνώριση του δικαιώματος εγγραφής του είτε επιπλέον για την καταδίκη του σωματείου σε δήλωση βουλήσεως. Δεν απαιτείται η πρόταση της προηγούμενης παραγράφου προκειμένου περί εγγραφής αθλητών στο σωματείο στο οποίο ανήκουν, και οι οποίοι έχουν επιτύχει πρώτη έως όγδοη νίκη σε ολυμπιακούς αγώνες ή παγκόσμια ή πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πρώτη έως Τρίτη νίκη σε μεσογειακούς και σε βαλκανικούς αγώνες ή πρώτη έως Τρίτη νίκη σε πανελλήνιους αγώνες.

Τα μέλη του σωματείου, πλην των ιδρυτικών, μετά την πάροδο ενός (1) έτους από την εγγραφή τους, αποκτούν δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στα όργανα του σωματείου.

Η διαγραφή και η αποβολή μέλους αθλητικού σωματείου γίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού, του Αστικού Κώδικα και των νόμων που διέπουν την λειτουργία των αθλητικών σωματείων.

Δεν μπορούν να είναι μέλη του σωματείου τα άτομα στα οποία απαντώνται τα κωλύματα του άρθρου 3 του ν. 2725/1999, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί.

Πρόσωπο στο οποίο συντρέχει οποιοδήποτε από τα παραπάνω κωλύματα χάνει αυτοδίκαια την ιδιότητα του. Η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης του εκδίδεται από το Δ.Σ. του Σωματείου μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τότε που έλαβε γνώση. Σε περίπτωση που παρέλθει άπρακτη η ανωτέρω προθεσμία, η διαπιστωτική πράξη εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού μέσα στην ίδια ως άνω προθεσμία.

Τα μέλη του σωματείου έχουν τα δικαιώματα που τους παρέχει το παρόν καταστατικό και οι διατάξεις της αθλητικής και σωματειακής νομοθεσίας και έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν τη συνδρομή και τις τυχόν έκτακτες εισφορές στο σωματείο, να μετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις και να συμμορφώνονται με τα οριζόμενα στο παρόν, στους τυχόν Εσωτερικούς Κανονισμούς του σωματείου, με τις αποφάσεις των οργάνων αυτού και να συμβάλλουν ενεργά με κάθε δυνατό τρόπο στην επίτευξη των σκοπών του.

ΑΡΘΡΟ 7

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ - ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ

Κάθε μέλος δικαιούται να αποχωρήσει, ζητώντας εγγράφως τη διαγραφή του από το μητρώο μελών του Σωματείου, αφού καταβάλει τη συνδρομή του για όσο χρόνο ήταν μέλος του.

Μέλος που δεν έχει καταβάλει στο Σωματείο τη συνδρομή που κάθε φορά ορίζεται, καθώς και τις λοιπές οικονομικές υποχρεώσεις που το Σωματείο ορίζει, δεν έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου, ούτε να εξυπηρετείται από αυτό.

Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου διαγράφονται τα μέλη που αρνούνται να εκπληρώσουν τις οικονομικές και λοιπές υποχρεώσεις τους προς το Σωματείο καθώς και εκείνα που δε συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των οργάνων του Σωματείου και το παρόν Καταστατικό. Το μέλος που διαγράφεται μπορεί να προσφύγει ενώπιον της πρώτης μετά τη διαγραφή Γενικής Συνέλευσης των μελών του Σωματείου και να ζητήσει την επανεγγραφή του με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που λαμβάνεται με πλειοψηφία των παρόντων μελών. Το Δ.Σ. μπορεί να διαγράψει από το Σωματείο κάθε μέλος που καθυστερεί τις οικονομικές του υποχρεώσεις πάνω από πέντε (5) μήνες. Το μέλος που διαγράφεται για τον λόγο αυτόν, επανέρχεται αυτοδίκαια μετά την εκπλήρωση των οικονομικών του υποχρεώσεων.

Τα μέλη που παύουν να είναι μέλη σύμφωνα με οποιονδήποτε από τους παραπάνω τρόπους, είναι υπεύθυνα απέναντι στο Σωματείο για τις υποχρεώσεις τους κατά το χρονικό διάστημα που ήταν ακόμα μέλη.

Τα μέλη που φεύγουν από τον Σύλλογο, είτε με διαγραφή είτε με αποχώρηση, δεν έχουν κανένα δικαίωμα επί της περιουσίας του.

ΑΡΘΡΟ 8

ΠΟΙΝΕΣ-ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ

Ανάλογα με τη βαρύτητα του παραπτώματος και της αντίθεσης προς τους σκοπούς του Σωματείου, το Δ.Σ. με πλήρη αιτιολογημένη απόφαση του και με απόλυτη πλειοψηφία των μελών του μπορεί να επιβάλλει τις παρακάτω ποινές:

 1. Στα μέλη:

(α) έγγραφη παρατήρηση,

(β) αυστηρή έγγραφη παρατήρηση,

(γ) απαγόρευση εισόδου σε αθλητικούς χώρους,

(δ) οριστική διαγραφή από το μητρώο μελών του Σωματείου, ποινή η οποία πρέπει να εγκριθεί από τη Γ.Σ. με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.

 1. Στους αθλητές:

(α) τις παραπάνω ποινές,

(β) απαγόρευση συμμετοχής σε αγώνες του Σωματείου μέχρι έξι (6) μήνες.

Καμία ποινή δεν επιβάλλεται χωρίς προηγούμενη έγγραφη ή προφορική απολογία μετά από έγγραφη πρόσκληση του από το Δ.Σ., εκτός αν ο προσκληθείς δεν προσήλθε σε απολογία.

Οι ποινές που επιβάλλονται στους αθλητές ισχύουν από την διαβίβαση τους στην οικεία Ομοσπονδία ή από την επικύρωση τους από το Δ.Σ. της οικείας Ομοσπονδίας, αν προβλέπεται τέτοια επικύρωση από την Ομοσπονδία, και την κοινοποίηση της διαβίβασης ή της επικύρωσης κατά περίπτωση, στους αθλητές που τιμωρήθηκαν.

Σε περίπτωση που παραπεμφθεί για πειθαρχικό του Δ.Σ., αυτό δεν μπορεί να συμμετάσχει στη λήψη με την επιβολή ή μη ποινής σ' αυτό.

ΑΡΘΡΟ 9

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Τα μέλη υποχρεούνται:

 1. Να ενεργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού και να εφαρμόζουν τις αποφάσεις των Γ.Σ. ή του Δ.Σ. του Σωματείου.
 2. Να εκπληρώνουν ανελλιπώς και έγκαιρα τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Σωματείο. Κάθε μέλος καταθέτοντας την αίτηση εγγραφής καταβάλλει το δικαίωμα εγγραφής και τη μηνιαία συνδρομή του. Η Γ.Σ. μπορεί να ορίζει και έκτακτες συνδρομές για την πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου.
 3. Να παρίστανται στις τακτικές ή έκτακτες Γ.Σ. του Σωματείου. 4.Να διακινούν τα έντυπα του Σωματείου και να προωθούν τις εκάστοτε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις του.

ΑΡΘΡΟ 10

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα μέλη που τηρούν το Καταστατικό του Σωματείου και είναι ταμειακά τακτοποιημένα δικαιούνται:

 1. Να συμμετέχουν στις τακτικές και έκτακτες Γ.Σ. εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις τους, ασκώντας έλεγχο στη Διοίκηση και αξιώνοντας την εφαρμογή των αποφάσεων των Γ.Σ. για την πραγμάτωση των σκοπών του Σωματείου.
 2. Να εκλέγουν στις Γ.Σ. τα όργανα της Διοίκησης του Σωματείου και να εκλέγονται σ'αυτά. Τα μέλη του Σωματείου, πλην των ιδρυτικών μελών, το δικαίωμα αυτό το αποκτούν μετά πάροδο (6) μηνών από το δικαίωμα εγγραφής τους.
 3. Να ζητούν την ηθική και υλική ενίσχυση του Σωματείου.
 4. Να προκαλούν τη σύγκληση εκτάκτων Γ.Σ., υπό τους περιορισμούς των διατάξεων του παρόντος Καταστατικού.

Ταμειακά τακτοποιημένα μέλη είναι τα μέλη που δεν οφείλουν την ετήσια συνδρομή τους.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ'

ΑΡΘΡΟ 11

ΒΙΒΛΙΑ

Το Σωματείο τηρεί υποχρεωτικά τα παρακάτω βιβλία: Α) Μητρώου Μελών, Β) Πρακτικών Συνεδριάσεων Γενικών Συνελεύσεων Γ) Πρακτικών Συνεδριάσεων Διοικητικού Συμβουλίου Δ) Εσόδων - Εξόδων Ε) Περιουσιακών Στοιχείων ΣΤ) Πρωτοκόλλου εισερχομένων και εξερχόμενων εγγράφων

Τα βιβλία, πριν την χρήση τους, θεωρούνται από τον Περιφερειάρχη ή από άλλο εξουσιοδοτημένο όργανο. Η μη τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου σχετικά με τα ανωτέρω καθώς και της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 7 του Ν.2725/1999 συνεπάγεται την ανάκληση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης του σωματείου.

ΑΡΘΡΟ 12

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Όργανα του Σωματείου είναι:

 1. Η Γενική Συνέλευση των μελών.
 2. Το επταμελές Δ.Σ. 3. Η Εξελεγκτική Επιτροπή.

ΑΡΘΡΟ 13

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η Γ.Σ. των μελών είναι το ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του Σωματείου, συγκροτείται από όλα τα ταμειακά τακτοποιημένα μέλη και έχει αρμοδιότητα για κάθε θέμα που έχει σχέση με το Σωματείο. Αποφασίζει για κάθε θέμα, εποπτεύει και ελέγχει τα υπόλοιπα όργανα του Σωματείου. Ειδικότερα:

 1. Ψηφίζει το πρόγραμμα δράσης του Σωματείου.
 2. Διενεργεί έλεγχο των Διοικητικών και Οικονομικών πράξεων του Δ.Σ.
 3. Εγκρίνει ή απορρίπτει τον απολογισμό του προηγούμενου οικονομικού έτους, εγκρίνει τον προϋπολογισμό του επομένου και απαλλάσσει το Διοικητικό Συμβούλιο από κάθε ευθύνη.
 4. Εκλέγει τα όργανα του Σωματείου.
 5. Αποφασίζει για κάθε τροποποίηση του Καταστατικού.
 6. Αποφασίζει για τη διάλυση του Σωματείου.
 7. Ορίζει έκτακτες συνδρομές για την πραγματοποίηση των σκοπών του Σωματείου.
 8. Αποφασίζει για κάθε άλλο θέμα που δεν ανήκει στην αποκλειστικά αρμοδιότητα άλλου οργάνου ή δεν προβλέπεται ρητά στο παρόν.

 

ΑΡΘΡΟ 14

Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης

Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται από το Διοικητικό Συμβούλιο τακτικά μία φορά κάθε χρόνο (εντός του μηνός Απριλίου) και έκτακτα όταν το αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο ή το ζητήσουν έγγραφα τουλάχιστον το 1/5 των ταμειακά εντάξει μελών

 1. 1. Η τακτική Γ.Σ. του Σωματείου συγκαλείται από το Διοικητικό Συμβούλιο μία φορά κάθε χρόνο εντός του μηνός Απριλίου, με έγγραφη πρόσκληση του Δ.Σ. προς τα μέλη, στην οποία αναγράφονται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Κατ'αρχήν μπαίνουν για έγκριση και έλεγχο:

Α) Ο Διοικητικός απολογισμός του Δ.Σ.

Β) Ο οικονομικός απολογισμός του προηγούμενου έτους και ο προϋπολογισμός του τρέχοντος.

Γ) Η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση.

Δ) Κάθε άλλο θέμα, εκτός ημερησίας διάταξης, που υποβάλλεται, εγκρίνεται από τη Γ.Σ. κατά πλειοψηφία.

Για τη νόμιμη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης απαιτείται έγγραφη πρόσκληση που τοιχοκολλείται στα γραφεία του Σωματείου οκτώ (8) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ορισθείσα ημερομηνία σύγκλησης και κοινοποιείται στα μέλη του Σωματείου με κάθε πρόσφορο μέσο (τηλεομοιοτυπικά ή ταχυδρομικά), με αναγραφή των θεμάτων που θα συζητηθούν.

 1. 2. Έκτακτη Γ.Σ. συγκαλείται κάθε φορά που αποφασίζει γι'αυτό το Δ.Σ. ή όταν ζητηθεί με έγγραφη αίτηση που καθορίζει σαφώς τα προς συζήτηση θέματα από το 1/5 τουλάχιστον των ταμειακά τακτοποιημένων μελών. Το Δ.Σ., έχει υποχρέωση να συγκαλέσει την έκτακτη Γ.Σ. μέσα σ'ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης. Το Δ.Σ. έχει δικαίωμα να προσθέσει στην ημερήσια διάταξη και άλλα θέματα, που όμως δε συζητούνται πριν από την εξάντληση των θεμάτων της αίτησης, εκτός και αν η Γ.Σ. αποφασίσει διαφορετικά. Αν το Δ.Σ. της δε συγκαλέσει τη Γ.Σ., τότε αυτή συγκαλείται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 96 του Αστικού Κώδικα.

Στην περίπτωση αυτή, πρόσθετο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα είναι η απαλλαγή από τα καθήκοντα ολόκληρου του Δ.Σ. ή των μελών που εμπόδισαν τη σύγκληση της Γ.Σ.

 

ΑΡΘΡΟ 15

ΑΠΑΡΤΙΑ ΤΗΣ Γ.Σ.

 1. Η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία εφόσον είναι παρόντα τουλάχιστον τα μισά συν ένα του συνολικού αριθμού των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Η απαρτία διαπιστώνεται από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Σωματείου.
 2. Αν δε διαπιστωθεί απαρτία κατά την πρώτη ημέρα, η Γ.Σ. επαναλαμβάνεται με τα ίδια θέματα σε 8 ημέρες, οπότε και βρίσκεται σε απαρτία εφόσον είναι παρόν το ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών.
 3. Σε περίπτωση λήψεως αποφάσεως για τροποποίηση Καταστατικού ή για τη διάλυση του Σωματείου, η ύπαρξη απαρτίας διαπιστώνεται όπως ορίζει ο Αστικός Κώδικας.

ΑΡΘΡΟ 16

ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 1. Αφού διαπιστωθεί απαρτία, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κηρύσσει την έναρξη εργασιών της Γ.Σ.

2.Αμέσως εκλέγεται ο Πρόεδρος Γ.Σ., ο Αντιπρόεδρος, ο Ταμίας και ο Γραμματέας, ο οποίος κρατά και καταγράφει τα πρακτικά της Γ.Σ.

3.Τα μέλη έχουν δικαίωμα να ζητούν αντίγραφο των πρακτικών της Γ.Σ.

ΑΡΘΡΟ 17

ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

1 .Οι αποφάσεις της Γ.Σ. λαμβάνονται με πλειοψηφία του μισού συν ένα των παρόντων μελών, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο Νομός ή το Καταστατικό ορίζουν διαφορετικά.

2.Για την τροποποίηση του παρόντος Καταστατικού απαιτείται έγγραφη πρόταση του 1/3 των μελών και πλειοψηφία των παρόντων μελών, ενώ για τη διάλυση του Σωματείου απαιτείται πλειοψηφία των 9/10 από τα παρόντα μέλη.

3.Οι αποφάσεις της Γ.Σ. που αφορούν αρχαιρεσίες, ψήφο εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση, έγκριση ή αποδοκιμασία λογοδοσίας, προσωπικά ζητήματα, πειθαρχικά παραπτώματα, εκλογή αντιπροσώπων για ανώτερη συλλογική οργάνωση, διαγραφή μελών και εκλογή εφορευτικής επιτροπής, παίρνονται με μυστική ψηφοφορία.

Για οποιοδήποτε άλλο θέμα, ο τρόπος ψηφοφορίας καθορίζεται από τη Γ.Σ. και μπορεί να είναι και με ανάταση χεριού ή ονομαστική κλήση και όχι δια βοής.

Την ψηφοφορία και τη διαλογή των ψήφων, όταν γίνεται με ψηφοδέλτιο, διενεργεί η 3μελής επιτροπή διαλογής ψήφων ή η εφορευτική επιτροπή αν πρόκειται για αρχαιρεσίες, και στη συνέχεια συντάσσει σχετικό πρακτικό, που καταχωρείται στο βιβλίο πρακτικό των Γ.Σ.

ΑΡΘΡΟ 18

ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1.Στην Γ.Σ. των αρχαιρεσιών εκλέγεται, με το σύστημα της απλής αναλογικής σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 17, εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από 3 μέλη.

2.Απαρτίζεται από τον πρόεδρο και 2 απλά μέλη.

3.Η εφορευτική επιτροπή κηρύσσει τη λήξη των αρχαιρεσιών

4.Φροντίζει για τον εφοδιασμό του εκλογικού σώματος με επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων.

5.Εποπτεύει κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών για την ομαλή και σύμφωνη με τον Νόμο και το Καταστατικό διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

ΑΡΘΡΟ 19

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ

Η εκλογή των οργάνων γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής.

ΑΡΘΡΟ 20

ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

 1. Όσοι από τα μέλη επιθυμούν να εκλεγούν μέλη στο Δ.Σ., στην Εξελεγκτική Επιτροπή ή αντιπρόσωποι σ'ανώτερη συλλογική οργάνωση, υποβάλλουν αίτηση στην Εφορευτική Επιτροπή μέχρι την ώρα 14:30 της προηγούμενης των εκλογών, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι δεν απαντάται στο πρόσωπο τους κώλυμα απ' αυτά που προβλέπονται στο άρθρο 3 του ν. 2725/1999, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν. 2858/2000, με το άρθρο 20 παρ. 12 του ν. 2947/2001 και με το άρθρο 73 του ν. 3057/2002.

2.Στην αίτηση υποψηφιότητας πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας του υποψηφίου.

3.Η Εφορευτική Επιτροπή ανακοινώνει τους υποψήφιους με πρακτικό που τοιχοκολλά στην έδρα του Σωματείου.

ΑΡΘΡΟ 21

Αρχαιρεσίες

1.Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής γίνονται κάθε τρία (3) έτη με την απλή αναλογική.

2.Η ψηφοφορία επιτρέπεται με την επίδειξη της Αστυνομικής Ταυτότητας.

3.Η Εφορευτική Επιτροπή τηρεί πρωτόκολλο ψηφοφορίας στο οποίο καταγράφεται το ονοματεπώνυμο μέλους.

4.Δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται έχουν όλα τα μέλη που είναι ταμειακά τακτοποιημένα.

ΑΡΘΡΟ 22

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

1.Τα ψηφοδέλτια έχουν ενιαίο σχήμα και διαστάσεις, χρώμα άσπρο και μαύρα γράμματα.

Στο πάνω μέρος του ψηφοδελτίου αναγράφεται η ημερομηνία των αρχαιρεσιών, η επωνυμία του Σωματείου και ακολούθως τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά και διακεκριμένα για κάθε όργανο του Σωματείου. Καταχωρούνται πρώτοι οι υποψήφιοι για το Δ.Σ. και ακολουθούν οι υποψήφιοι για την Εξελεγκτική Επιτροπή.

2.Τα έξοδα της Εφορευτικής Επιτροπής για τους φακέλους και τα ψηφοδέλτια καλύπτονται από το Σωματείο.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ'

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ -

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ - ΘΗΤΕΙΑ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ -

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΑΡΘΡΟ 23

ΕΚΛΟΓΗ-ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ

1.Το Σωματείο διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση με τριετή θητεία, μετά από μυστική ψηφοφορία και το οποίο απαρτίζεται από Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γραμματέα, Ταμία και έναν (1) Σύμβουλο. Τα ψηφοδέλτια για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και για την Εξελεγκτική Επιτροπή είναι ενιαία. Σε κάθε ψηφοδέλτιο τίθενται ένας (1) έως επτά (7) σταυροί προτίμησης, για τους υποψηφίους Διοικητικό Συμβούλιο, και από ένας (1) έως τρεις (3) προτίμησης για τους υποψηφίους για την Εξελεγκτική Επιτροπή. Τα ψηφοδέλτια που έχουν περισσότερους από επτά (7) σταυρούς για το Διοικητικό Συμβούλιο ή και περισσότερους από τρεις (3) σταυρούς για την Εξελεγκτική Επιτροπή, θεωρούνται άκυρα μόνο ως προς το αντίστοιχο τμήμα του ψηφοδελτίου (δηλαδή το τμήμα που αφορά το Δ.Σ. ή την Εξελεγκτική Επιτροπή). Στο Διοικητικό Συμβούλιο, εκλέγονται κατά σειρά οι επτά (7) πρώτοι πλειοψηφίσαντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση.

2.Αν κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Δ.Σ., κενωθεί θέση μέλους Δ.Σ., η θέση αυτή συμπληρώνεται από αναπληρωματικό μέλος.

 1. Η αναπλήρωση γίνεται πάντοτε κατά σειρά επιτυχίας του κάθε συμβούλου. Σε περίπτωση που κενωθούν περισσότερες των μισών θέσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου χωρίς δυνατότητα αναπλήρωσης, τότε συγκαλείται έκτακτα Γενική Συνέλευση για συμπλήρωση των κενών θέσεων του Δ.Σ. του Συλλόγου με εκλογή ίσου αριθμού διοικητικών μελών.

4.Μέλος του Δ.Σ. που απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις του Δ.Σ. θεωρείται ότι εκπίπτει από το αξίωμα του και αναπληρώνεται από αναπληρωματικό μέλος, σύμφωνα με ότι ορίζει η παραπάνω παράγραφος (3).

ΑΡΘΡΟ 24

ΘΗΤΕΙΑ Δ.Σ.

1.Η θητεία του Δ.Σ. του Σωματείου διαρκεί τρία(3) έτη από την εκλογή του.

2.Τα αναπληρωματικά μέλη ακολουθούν πάντα τη θητεία των τακτικών που αναπληρώνουν.

ΑΡΘΡΟ 25

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ Δ.Σ.

1.Τα εκλεγμένα μέλη του Δ.Σ. συγκροτούνται σε σώμα μέσα σε επτά (7) ημέρες από την ημέρα διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, ύστερα από πρόσκληση του μέλους που συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης

2.Αν ο συγκεντρώσας τους περισσότερους σταυρούς δε συγκαλέσει το Δ.Σ. εμπρόθεσμα, τότε προσκαλεί τα υπόλοιπα μέλη ο δεύτερος κατά σειρά σταυρών προτίμησης μέσα σε τέσσερις (4) ημέρες από την εκπνοή της πιο πάνω προθεσμίας.

3.Με μυστική ψηφοφορία εκλέγονται ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Γραμματέας και ο Ταμίας.

ΑΡΘΡΟ 26

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Δ.Σ.

1.Το Δ.Σ. συνεδριάζει τακτικά μία (1) φορά τον μήνα, και έκτακτα αν ο Πρόεδρος κρίνει αναγκαία τη συνεδρίαση ή αν το ζητήσουν εγγράφως τρία (3) μέλη του.

2.Στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. προεδρεύει ο πρόεδρος ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.

3.Για να υπάρξει απαρτία στις Συνεδριάσεις απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον τριών (3) μελών του.

4.Οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

5.Το Δ.Σ., υποχρεούται να καταρτίσει και να ψηφίσει κανονισμό λειτουργίας του.

ΑΡΘΡΟ 27

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ - ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Δ.Σ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει και ενεργεί κάθε πράξη που έχει σχέση με την πλήρωση των σκοπών του Σωματείου. Αποφασίζει για κάθε θέμα που εισηγούνται τα μέλη του Σωματείου. Διαχειρίζεται την περιουσία του Σωματείου, καθορίζει, εγκρίνει και διενεργεί τις δαπάνες και τα έσοδα. Συντάσσει, τον ετήσιο απολογισμό δράσης και διαχείρισης και τον ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό, τους οποίους υποβάλλει για έγκριση στην τακτική Γενική Συνέλευση. Είναι υπεύθυνο για την υλοποίηση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.

ΑΡΘΡΟ 28

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. εκπροσωπεί την ΣΑΧ σε όλες τις σχέσεις με τρίτους και ενώπιον κάθε δημόσιας αρχής και δικαστηρίου, συγκαλεί δε το Δ.Σ. σε συνεδρίαση, διευθύνει τις συζητήσεις, υπογράφει μετά του Γενικού Γραμματέα όλα τα έγγραφα και εντάλματα πληρωμών, αποδείξεις κάθε είδους κα γενικά επιμελείται για την πιστή εφαρμογή του καταστατικού και των κανονισμών καθώς και την εκτέλεση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΑΡΘΡΟ 29

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει τον Πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας η κωλύματός του σε όλη την έκταση των καθηκόντων του.

ΑΡΘΡΟ 30

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Ο Γραμματέας φροντίζει για την εκτέλεση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, συνυπογράφει με τον πρόεδρο κάθε έγγραφο και ένταλμα του Συλλόγου, φροντίζει για τη σύνταξη του Πρακτικού διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης, φυλάσσει το αρχείο, τα έγγραφα, τη βιβλιοθήκη και τη σφραγίδα του Σωματείου, συντάσσει και υποβάλλει κατά τη λήξη του χρόνου στο "Διοικητικό Συμβούλιο την έκθεση πεπραγμένων του Δ.Σ., τηρεί και ενημερώνει τα ακόλουθα βιβλία: (α) μητρώο των μελών, (β) το βιβλίο πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου, (γ) το βιβλίο πρακτικών των Γενικών Συνελεύσεων, (δ) το βιβλίο Πρωτοκόλλου, καθώς και όποιο άλλο βιβλίο τηρείται από το Σωματείο και το οποίο δεν τηρεί άλλο μέλος του Δ.Σ. Τον Γραμματέα, απόντα ή κωλυόμενο, αναπληρώνει οποιοδήποτε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, πλην του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Ταμία, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

ΑΡΘΡΟ 31

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΑΜΙΑ

Ο Ταμίας εισπράττει τη συνδρομή των μελών και γενικώς κάθε εισφορά ή πρόσοδο του Σωματείου με διπλότυπη απόδειξη, εκτελεί κάθε πληρωμή βάσει των υπό του γραμματέα εκδιδομένων ενταλμάτων που υπογράφονται από τον ίδιο τον πρόεδρο και τον Γραμματέα, κατόπιν ειδικής ή γενικότερης απόφασης του Συμβουλίου, τηρεί ειδικό βιβλίο ταμείου στο οποίο γράφει με λεπτομέρεια τις εισπράξεις και τις πληρωμές του Σωματείου καθώς και τα περιουσιακά του στοιχεία. Εισπράττει εκ του Δημοσίου, Νομικών Προσώπων, Τραπεζών και ιδιωτών, κληροδοτούμενα χρηματικά ποσά ή άλλες δωρεές, των οποίων δικαιούχος είναι από οποιαδήποτε αιτία το Σωματείο, προσκομίζοντας πρακτικό του Δ.Σ. για τις αναλήψεις αυτές. Στο τέλος κάθε έτους συντάσσει και υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο διαχειριστικό απολογισμό που περιέχει συνοπτική εγγραφή εξόδων και εσόδων και υποβάλλει προς τη Γενική Συνέλευση για επικύρωση τον παρά του Διοικητικού συμβουλίου εγκριθέντα απολογισμό.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε'

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ -ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΑΡΘΡΟ 32

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

1.Οικονομικός έλεγχος του Σωματείου ανήκει στην εξελεγκτική επιτροπή.

2.Η εξελεγκτική επιτροπή αποτελείται από τρία (3) τακτικά μέλη, τα οποία εκλέγονται μαζί με τα άλλα όργανα του Σωματείου από τη Γενική Συνέλευση των αρχαιρεσιών του Σωματείου. Μαζί με τα τακτικά μέλη εκλέγονται και τα αναπληρωματικά.

3.Δικαίωμα υποψηφιότητας για την Εξελεγκτική επιτροπή έχουν όσα μέλη είναι κατά την ημέρα της Ψηφοφορίας ταμειακά τακτοποιημένα.

4.Η θητεία της εξελεγκτικής επιτροπής συμπίπτει απόλυτα με τη θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου.

5.Η εξελεγκτική επιτροπή συνέρχεται σε σώμα μέσα στις ίδιες προθεσμίες που συνέρχεται το Δ.Σ. και κατά τον ίδιο τρόπο με αυτόν που εκλέγει τον-Πρόεδρο.

5.Η εξελεγκτική επιτροπή συνεδριάζει μία (1) τουλάχιστον φορά το χρόνο, με πρόσκληση του Προέδρου ή του νόμιμου αναπληρωτή του.

6.Η εξελεγκτική επιτροπή συνεδριάζει εκτάκτως όταν ζητηθεί: α) Από τον Πρόεδρο της, β) Από το Διοικητικό Συμβούλιο, γ) Από δύο (2) μέλη της.

7.Η εξελεγκτική επιτροπή θεωρείται σε απαρτία όταν παραβρίσκονται δύο (2) μέλη της.

ΑΡΘΡΟ 33

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

1.Η εξελεγκτική επιτροπή έχει την αρμοδιότητα της παρακολούθησης και του ελέγχου του Δ.Σ. ως προς την οικονομική διαχείριση.

2.Εξετάζει τα λογιστικά βιβλία τού Συλλόγου και ζητά την επίδειξη του περιεχομένου του ταμείου καθώς και κάθε άλλη εξήγηση ή πληροφορία οικονομικού περιεχομένου.

3.Έχει υποχρέωση να ελέγχει τον οικονομικό απολογισμό και να υποβάλλει γι'αυτά ολοκληρωμένη έκθεση στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

4.Έχει υποχρέωση να ελέγχει τη διαχείριση του Σωματείου μία (1) τουλάχιστον φορά τον χρόνο και να συντάσσει σχετικό πρακτικό.

ΑΡΘΡΟ 34

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ - ΔΙΑΛΥΣΗ

1.Κάθε τροποποίηση, συμπλήρωση των διατάξεων του Καταστατικού ή διάλυση του Σωματείου αποφασίζεται μόνο από τη Γενική Συνέλευση.

2.Απόφαση για την τροποποίηση του Καταστατικού ή τη διάλυση του Σωματείου λαμβάνεται από τη Γ.Σ., για την απαρτία της οποίας απαιτείται η παρουσία των μισών τουλάχιστον μελών συν ένα.

 1. Πέραν των περιπτώσεων εκούσιας διάλυσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, με απόφαση του αρμόδιου, κατά τις διατάξεις του Κ.Πολ.Δ. δικαστηρίου, μπορεί να διαλυθεί το Αθλητικό Σωματείο αν το ζητήσει η διοίκησή του ή τα τρία τέταρτα των μελών του ή ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού  αν:

α) μειώθηκε ο αριθμός των μελών του κάτω από τα είκοσι (20) ή

β) από τη μακρόχρονη αδράνεια ή από την απουσία αθλητικής δραστηριότητας συνάγεται ότι ο σκοπός του έχει εγκαταλειφθεί ή

δ) επιδιώκει σκοπό διαφορετικό από εκείνον που καθορίζεται στο καταστατικό του ή αν ο σκοπός του αντιβαίνει στις διατάξεις του παρόντος νόμου, καθώς και

ε) στις περιπτώσεις που προβλέπει το καταστατικό του.

 1. Η εκκαθάριση του Αθλητικού Σωματείου διενεργείται σύμφωνα με τα άρθρα 72  έως 76 του ΑΚ.
 2. Μετά την εκκαθάριση όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Αθλητικού Σωματείου που προέρχονται από δωρεές, χορηγίες, παραχωρήσεις, χρηματοδοτήσεις, επιχορηγήσεις και παροχές κάθε φύσεως από το Ελληνικό Δημόσιο ή από φορείς του δημόσιου τομέα, περιέρχονται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και διατίθενται για την εξυπηρέτηση αθλητικών σκοπών, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

ΑΡΘΡΟ 35

(ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΑΧ)

Επιτρέπεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΣΑΧ το αθλητικό σωματείο για τις προαναφερόμενες υπηρεσίες εκμάθησης των αθλημάτων που καλλιεργεί να ορίζει αντίστοιχο αντίτιμο της σχετικής υπηρεσίας για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του. Στην περίπτωση αυτή το σωματείο έχει τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του κώδικα βιβλίων και στοιχείων(ΠΔ 186/1992). Η διάταξη του πρώτου εδαφίου δεν έχει εφαρμογή στους αθλητές των αγωνιστικών ομάδων του σωματείου.

Επιτρέπεται στο αθλητικό σωματείο να δέχεται δωρεές από φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σύμφωνα με τις οικείες νομοθετικές διατάξεις.

Επιτρέπεται στο αθλητικό σωματείο εφόσον τηρούνται οι κανονισμοί της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να συνάπτει συμβάσεις χορηγίας η διαφήμισης με φυσικό η νομικό πρόσωπο για την ανάπτυξη της αθλητικής δραστηριότητάς του με τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 2 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή απαγορεύεται η παραχώρηση χρήσης της επωνυμίας του εμβλήματος και των λοιπών διακριτικών στοιχείων για εμπορική διαφήμιση και οικονομική εκμετάλλευση.

Επιτρέπεται και δικαιούται το αθλητικό σωματείο να λάβει επιχορήγηση καθώς παρήλθε ένα(1) έτος από την χορήγηση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης.

Απαγορεύεται η δημιουργία παραρτημάτων του σωματείου και η χρήση χρεογράφων.

Απαγορεύεται η συστέγαση του αθλητικού σωματείου με εμπορική επιχείρηση.

Απαγορεύεται η συμμετοχή του σωματείου η αθλητή του σε αγώνες που γίνονται στην Ελλάδα η στο εξωτερικό αν αυτοί δεν είναι εγκεκριμένοι από την οικεία αθλητική ομοσπονδία η τις αντίστοιχες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες. Η οικεία αθλητική ομοσπονδία δύναται να περικόπτει η να διακόπτει για ορισμένο χρονικό διάστημα την καταβολή επιχορήγησης στο αθλητικό σωματείο που συμμετείχε σε αγώνες η διοργάνωσε αγώνες χωρίς την έγκρισή της.

Απαγορεύεται η κατά οποιοδήποτε τρόπο μερική η ολική εκποίηση και αλλαγή χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του σωματείου. Κατ΄εξαίρεση αν οι παραπάνω εγκαταστάσεις δεν καλύπτουν η δεν εξυπηρετούν πλέον τις αγωνιστικές ανάγκες του σωματείου η υφίσταται άφευκτη ανάγκη επιτρέπεται η εκποίησή τους για την κατασκευή η απόκτηση νέων που πληρούν τις ανάγκες του η η αλλαγή χρήσης. Αποκλειστικά αρμόδιο να βεβαιώνει τα ανωτέρω καθίσταται το κατά το άρθρο 825 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δικαστήριο. Η αίτηση υποβάλλεται από την διοίκηση του σωματείου ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του που λαμβάνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) των μελών του.

Απαγορεύεται η ελεύθερη διάθεση των περιουσιακών στοιχείων της Σ.Α.Χ. σε περίπτωση διάλυσής της καθώς μετά την εκκαθάριση περιέρχονται αυτά στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την εξυπηρέτηση αθλητικών σκοπών.

ΑΡΘΡΟ 36

ΕΙΔΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

 1. Η ειδική αθλητική αναγνώριση χορηγείται, για κάθε άθλημα, με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από αίτηση του Δ.Σ. του Αθλητικού Σωματείου, εφόσον:

α) συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις και τηρεί τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από το καταστατικό του και τον παρόντα νόμο,

β) Είναι μέλος αθλητικής ένωσης η ομοσπονδίας και συγκεντρώνει τις λοιπές προυποθέσεις από τα καταστατικά αυτών. Η συνδρομή των προυποθέσεων αποδεικνύεται με την υποβολή σχετικής βεβαίωσης της οικείας ένωσης η ομοσπονδίας.

γ)Δεν έχει ως επωνυμία το όνομα, την επωνυμία, το διακριτικό τίτλο η το σήμα οποιασδήποτε εμπορικής επιχείρησης εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών οργανισμών η εργασιακών μονάδων με πρωτοβουλία των οποίων έχουν ιδρυθεί αθλητικά σωματεία.

δ)Έχει επωνυμία διατυπωμένη στην ελληνική γλώσσα.

ε)Υποβάλλει εγκεκριμένο από το αρμόδιο Πρωτοδικείο καταστατικό και πιστοποιητικό εγγραφής στο βιβλίο σωματείων του οικείου Πρωτοδικείου.

στ)Τηρεί τα προβλεπόμενα από τον παρόντα νόμο βιβλία.

 1. Η απόφαση της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης ανακαλείται, αν διαπιστωθεί ότι το Αθλητικό Σωματείο συστεγάζεται με εμπορική επιχείρηση η υποκρύπτεται άσκηση εμπορικής δραστηριότητας από την λειτουργία του σωματείου η το σωματείο δεν επιδεικνύει την αθλητική δραστηριότητα που προβλέπεται από το καταστατικό της αθλητικής ένωσης η ομοσπονδίας της οποίας είναι μέλος η παραβαίνει τα κατά νόμο οριζόμενα που επισύρουν αυτήν την έννομη συνέπεια.

Δεν απασχολεί προπονητή κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου η τις λοιπές προβλεπόμενες διατάξεις από τον παρόντα νόμο.,

 1. Στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού τηρείται μητρώο των αθλητικών αναγνωρίσεων, ανά άθλημα, των Αθλητικών Σωματείων του παρόντος.. 
 2. Όπου στον παρόντα νόμο αναφέρεται Αθλητικό Σωματείο νοείται το σωματείο που έχει την κατά το παρόν ειδική αθλητική αναγνώριση.

ΑΡΘΡΟ 37

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 1. Επιτρέπεται η συγχώνευση του σωματείου με άλλα αντίστοιχου σκοπού αθλητικά σωματεία η τμήματα αυτών μόνο αν τα συγχωνευόμενα νομικά πρόσωπα εδρεύουν εντός της ίδιας περιφέρειας. Το ιδρυόμενο από τη συγχώνευση νέο Αθλητικό Σωματείο εντάσσεται, κατ’ άθλημα, αυτοδικαίως στην ανώτερη αγωνιστική κατηγορία της αθλητικής Ομοσπονδίας του οικείου αθλήματος στην οποία ανήκει ή έχει αποκτήσει δικαίωμα να αγωνισθεί, κατά τους οικείους κανονισμούς και τις σχετικές διατάξεις, ένα τουλάχιστον από τα συγχωνευόμενα Αθλητικά Σωματεία ή αν τα συγχωνευόμενα Σωματεία ανήκουν στην ίδια αγωνιστική κατηγορία, σε αυτή.

Για τη συγχώνευση απαιτούνται σχετικές αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Αθλητικών Σωματείων που συγχωνεύονται και ίδρυση ή τροποποίηση του καταστατικού του Σωματείου που προκύπτει από τη συγχώνευση.

Το Αθλητικό Σωματείο που προκύπτει από τη συγχώνευση μπορεί να φέρει την επωνυμία ενός ή περισσοτέρων από τα Σωματεία που συγχωνεύονται ή οποιαδήποτε άλλη.

Το σύνολο της περιουσίας κάθε Αθλητικού Σωματείου που συγχωνεύεται, ενεργητικό και παθητικό, μεταβιβάζεται, χωρίς εκκαθάριση, στο νέο Αθλητικό Σωματείο που προκύπτει από τη συγχώνευση, το οποίο και αναλαμβάνει  το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των Σωματείων που συγχωνεύονται. Η μεταβίβαση αυτή εξομοιώνεται με καθολική διαδοχή.

 1. Με ευθύνη των μελών της διοίκησης του Αθλητικού Σωματείου που συγχωνεύεται, μέσα σε προθεσμία 3 μηνών από τη συγχώνευση, κατατίθενται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΤΑ η στην εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία η σφραγίδα του Σωματείου, καθώς και τα βιβλία του για να ακυρωθούν. Επίσης οφείλουν να προσκομίσουν πιστοποιητικό περί διαγραφής του σωματείου από τα οικεία βιβλία του αρμόδιου Πρωτοδικείου στην παραπάνω αρμόδια υπηρεσία του ΟΤΑ η του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Σε περίπτωση παράβλεψης των προαναφερομένων ενεργειών δεν επιτρέπεται η προβλεπόμενη από τον νόμο επιχορήγηση του σωματείου που προήλθε από την συγχώνευση.
 2. Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού μπορεί να ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση.

ΑΡΘΡΟ 38

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

 1. Η άσκηση του επαγγέλµατος του προπονητή επιτρέπεται µόνο στον κάτοχο άδειας, που χορηγείται από η Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού. Η απόφαση χορήγησης της άδειας κοινοποιείται στην οικεία αθλητική οµοσπονδία, η οποία τηρεί µητρώο προπονητών για κάθε κλάδο άθλησης, καθώς και στον οικείο σύνδεσµο ή οµοσπονδία προπονητών. 2. Για τη χορήγηση της ειδικής άδειας άσκησης του επαγγέλµατος του προπονητή απαιτείται: α) πτυχίο Τµήµατος Επιστήµης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), µε κύρια ή πρώτη ειδικότητα στο συγκεκριµένο άθληµα, ή ισότιµης σχολής της αλλοδαπής ή δίπλωµα της σχολής προπονητών της παρ. 4 του παρόντος άρθρου ή πτυχίο ή δίπλωµα αναγνωρισµένων σχολών προπονητών του εξωτερικού, β) αντίγραφο ποινικού µητρώου, που να αποδεικνύει ότι δεν υφίσταται τελεσίδικη καταδίκη για τα αδικήµατα που αναφέρονται στις περιπτώσεις β' και γ' της παρ. 1 του άρθρου 3 του παρόντος νόµου, γ) πιστοποιητικό της αρµόδιας εισαγγελικής αρχής, που να βεβαιώνει ότι δεν εκκρεµεί ποινική δίωξη για τα αδικήματα της περ. β',. δ) πιστοποιητικό υγείας από τις υγειονοµικές επιτροπές των οικείων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων του Εθνικού Συστήµατος Υγείας, ε) καταβολή παραβόλου εκδιδόμενο από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το ύψος του οποίου µπορεί να αναπροσαρμόζεται µε απόφαση του αρµόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού. 3. Για όσους κατέχουν πτυχίο ή δίπλωµα αναγνωρισµένων σχολών προπονητών του εξωτερικού ή άλλων αναγνωρισμένων σχολών της ηµεδαπής, απαιτείται και γνώµη, για την ισοτιµία, της πενταµελούς επιτροπής που λειτουργεί στην έδρα του Ελληνικού Κέντρου Αθλητικής Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Κ.Α.Ε.Τ.). Η επιτροπή αυτή του Ε.Κ.Α.Ε.Τ. συγκροτείται µε απόφαση του ∆.Σ. αυτού και αποτελείται από το ∆ιευθυντή Αγωνιστικού Αθλητισµού της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού, το ∆ιευθυντή Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευµάτων, έναν (1) εκπρόσωπο του Ε.Κ.Α.Ε.Τ., έναν (1) εκπρόσωπο της οικείας αθλητικής οµοσπονδίας και έναν (1) εκπρόσωπο της οµοσπονδίας προπονητών ή του αντιπροσωπευτικότερου συνδέσµου προπονητών του οικείου αθλήµατος. Eάv δεν υπάρχει οµοσπονδία ή σύνδεσµος προπονητών, ορίζεται, ως πέµπτο µέλος της επιτροπής, προπονητής µεταξύ εκείνων που κατέχουν δίπλωνα της ανώτατης κατηγορίας, ύστερα από υπόδειξη της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας. Για κάθε άθληµα επιτρέπεται να συγκροτείται ξεχωριστή επιτροπή. Με την απόφαση συγκρότησης της επιτροπής µπορεί να καθορίζονται όλα τα διαδικαστικά ζητήματα και οι λεπτοµέρειες για την αναγνώριση της ισοτιµίας. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, που εκδίδεται ύστερα από γνώµη του Ε.Κ.Α.Ε.Τ., ορίζονται οι παθήσεις και οι βλάβες που κωλύουν τη χορήγηση ειδικής άδειας προπονητή. 4. Στο Ε.Κ.Α.Ε.Τ. ιδρύεται και λειτουργεί Εθνική Σχολή Προπονητών για όλες τις κατηγορίες προπονητών και για όλους τους κλάδους άθλησης. Η λειτουργία της σχολής πραγµατοποιείται, ύστερα από γνώµη της οικείας αθλητικής οµοσπονδίας και έχει διάρκεια τουλάχιστον οκτώ (8) µήνες για την κατώτατη κατηγορία. Με κανονισµό του Ε.Κ.Α.Ε.Τ. ρυθµίζονται τα θέµατα που αφορούν τη λειτουργία και το πρόγραµµα της σχολής αυτής, τα προσόντα του εκπαιδευτικού προσωπικού, τα προσόντα των υποψήφιων προπονητών, το επίπεδο των σπουδών και την κατάταξη των αποφοίτων προπονητών σε κατηγορίες, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέµα. 5. Προπονητή, σύµφωνα µε τα παραπάνω, έχουν υποχρέωση να απασχολούν: α) Οι αθλητικές οµοσπονδίες και οι αθλητικές ενώσεις. β) Οι αθλητικές ανώνυµες εταιρείες και τα τµήµατα αµειβόµενων αθλητών. γ) Τα αθλητικά σωµατεία τα οποία καλλιεργούν οµαδικό άθληµα και συµµετέχουν σε πρωταθλήµατα εθνικών κατηγοριών και σε τοπικό πρωτάθληµα πρώτης κατηγορίας. Με απόφαση του αρµόδιου για τον αθλητισµό Υπουργού, ύστερα από πρόταση της οικείας αθλητικής οµοσπονδίας και της οικείας οµοσπονδίας ή συνδέσµου προπονητών, επιτρέπεται να επεκτείνεται η υποχρέωση απασχόλησης προπονητή σε άλλες κατηγορίες πρωταθληµάτων. δ) Τα αθλητικά σωµατεία που καλλιεργούν ατοµικό άθληµα και έχουν αθλητές στη δύναµή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών. 6. Κάθε προπονητής συµβάλλεται υποχρεωτικά εγγράφως µε τον αθλητικό φορέα στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του µε πλήρη, µερική ή περιοδική απασχόληση εξαρτηµένης εργασίας. Η σχετική σύµβαση, για να είναι έγκυρη, απαιτείται να κατατεθεί και να θεωρηθεί από την αρµόδια ∆.Ο.Υ.. 7. Η άδεια προπονητή ανακαλείται µε απόφαση του αρµόδιου για τον αθλητισµό Υπουργού, ύστερα από εισήγηση της οικείας αθλητικής οµοσπονδίας, για παραβάσεις που εµπίπτουν στις περιπτώσεις β' και γ' της παρ. 1 του άρθρoυ 3 του παρόντος νόµου και για όσους λόγους θα προβλεφθούν στην απόφαση του αρµόδιου για τον αθλητισµό Υπουργού της παρ. 9 του παρόντος άρθρου. 8. Στον προπονητή, του οποίου αθλητής ή οµάδα σηµείωσε µία από τις διακρίσεις που προβλέπονται από τον νόμο χορηγείται ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) της οικονοµικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή. Σε περίπτωση που περισσότεροι του ενός αθλητές ή οµάδες του ίδιου προπονητή σηµειώσουν µια από τις παραπάνω διακρίσεις, το χορηγούµενο στον προπονητή ποσοστό του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζεται επί της µεγαλύτερης από τις διακρίσεις που σηµείωσαν οι αθλητές του και προσαυξάνεται κατά ποσοστό που καθορίζεται µε απόφαση του αρµόδιου για τον Αθλητισµό Υπουργού. Η διάταξη της παρ. 11 του άρθρου 13 του ν. 2238/1994, που προστέθηκε µε το άρθρο 10 του ν. 2459/1997, εφαρµόζεται ανάλογα και στους προπονητές. 9. Με απόφαση του αρµόδιου για τον αθλητισµό Υπουργού, που εκδίδεται ύστερα από γνώµη της οικείας αθλητικής οµοσπονδίας και της οικείας οµοσπονδίας προπονητών ή του συνδέσµου προπονητών, µέσα σε ένα (1) χρόνο από τη δηµοσίευση του παρόντος, ρυθµίζονται τα θέµατα που αφορούν την απασχόληση προπονητών σε αθλητικούς φορείς, ανάλογα µε την κατηγορία, τα προσόντα των προπονητών, τις προϋποθέσεις άσκησης επαγγέλµατος προπονητή των πτυχιούχων της Εθνικής Ακαδηµίας Σωµατικής Αγωγής, καθώς και των πτυχιούχων των Τ.Ε.Φ.Α.Α. χωρίς ειδικότητα. Με την ίδια απόφαση ρυθµίζονται η διαδικασία χορήγησης, οι προϋποθέσεις ανάκλησης της άδειας άσκησης του επαγγέλµατός τους, οι όροι πρόσληψης αλλοδαπών προπονητών, οι σχέσεις µεταξύ προπονητών και αθλητικών σωµατείων και λοιπών αθλητικών φορέων που απασχολούν προπονητή, οι προϋποθέσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας προπονητή, από την οµοσπονδία ή το σύνδεσµο των προπονητών, οι περιορισµοί, τα ασυµβίβαστα άσκησης του επαγγέλµατος του προπονητή, οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους αθλητικούς φορείς και στους προπονητές για παράβαση των διατάξεων του οικείου κανονισµού ή του παρόντος, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέµα, ως και θέµατα που αφορούν όσους ασκούν ήδη το επάγγελµα του προπονητή κατά τη δηµοσίευση του παρόντος νόµου. Όποιος κατέχει άδεια άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν μπορεί να διατηρεί την αθλητική ιδιότητα και να αγωνίζεται σε επίσημους αγώνες του αθλήματος για το οποίο κατέχει την άδεια άσκησης επαγγέλματος εκτός και αν καταθέσειτην άδεια του στην οικεία αθλητική ομοσπονδία.

 Άρθρο 35

ΑΡΘΡΟ 39

ΑΘΛΗΤΕΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΘΛΗΤΩΝ

H αγωνιστική δραστηριότητα των αθλητών δεν αποτελεί άσκηση επαγγελµατικής αθλητικής δραστηριότητας. Οικονομικές ή άλλες παροχές που δίνονται από αθλητικά σωματεία, ενώσεις ή οµοσπονδίες σε αθλητές, ως ενίσχυση για την υποστήριξη της αθλητικής τους δραστηριότητας, δεν αποτελούν οικονοµικά ανταλλάγµατα, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 86 του παρόντος νόµου. Οι σχέσεις αθλητών και αθλητικών σωµατείων καθορίζονται από τις διατάξεις του καταστατικού ή του σχετικού ειδικού κανονισµού της οικείας αθλητικής οµοσπονδίας. Με τους ειδικούς κανονισµούς του άρθρου 27 του παρόντος νόµου καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εγγραφών και µεταγραφών αθλητών, ο χρόνος διενέργειάς τους, καθώς και η διαδικασία και τα αρµόδια για την έγκρισή τους όργανα. Μεταγραφές επιτρέπεται να γίνονται κατά τη διάρκεια µίας µόνο µεταγραφικής περιόδου κάθε χρόνο, µε εξαίρεση τις µεταγραφές Ελλήνων αθλητών του εξωτερικού για τις οποίες µπορεί να ορίζεται άλλη µεταγραφική περίοδος. Η διάρκεια της µεταγραφικής περιόδου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις τριάντα (30) ηµέρες. Μεταξύ των όρων και των προϋποθέσεων των µεταγραφών συµπεριλαµβάνονται υποχρεωτικά και οι προϋποθέσεις µεταγραφής λόγω συναίνεσης σωµατείου, αποδέσµευσης, αγωνιστικής απραξίας, µετοίκησης του αθλητή για σπουδές ή για επαγγελµατικούς λόγους του ίδιου ή των γονέων του, λόγω ελεύθερης µεταγραφής αθλητή κάτω ή πάνω από ορισµένη ηλικία και λόγω διάλυσης σωµατείου ή αναστολής δραστηριότητας τµήµατός του ή απώλειας της ειδικής αναγνώρισής του. Η συµφωνία µεταγραφής αθλητή από αθλητικό σωµατείο σε άλλο µε συναίνεση του πρώτου, επιτρέπεται και µε οικονοµικό αντάλλαγµα, εφόσον, για την παραχώρηση του δελτίου αθλητικής ιδιότητας του αθλητή, εκδοθεί παραστατικό του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων µε τον αναλογούντα φόρο προστιθεµένης αξίας και καταχωρηθεί στα Βιβλία Εσόδων - Εξόδων των δύο αθλητικών σωµατείων. Οι ανωτέρω κανονισµοί, κατά το µέρος που αφορούν διατάξεις για εγγραφές και µεταγραφές αθλητών, δεν επιτρέπεται να τροποποιούνται, αν δεν παρέλθει διετία από την κατά νόµο έγκρισή τους. Επιτρέπεται σε αθλητή ατοµικού ή οµαδικού αθλήµατος να συνάπτει συµβάσεις χορηγίας ή διαφήµισης προϊόντων ή υπηρεσιών µε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο, εφόσον τούτο δεν αντίκειται στους τεχνικούς κανονισµούς του αθλήµατος, στους κανονισµούς της οικείας αθλητικής οµοσπονδίας ή της ∆.Ο.Ε-. Οι συµβάσεις του προηγούµενου εδαφίου απαιτείται να εγκριθούν από την οικεία αθλητική οµοσπονδία και µε µέριµνά της να κατατεθούν στην αρµόδια ∆.Ο.Υ-. Αν δεν συντρέχει µια από τις προϋποθέσεις, οι συµβάσεις είναι ανίσχυρες και δεν παράγουν έννοµα αποτελέσµατα. Η προσφορά υπηρεσιών στις εθνικές οµάδες είναι ύψιστη υποχρέωση των αθλητών. Αθλητής που αρνείται αδικαιολόγητα να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αντίστοιχη εθνική οµάδα τιµωρείται, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στον ειδικό κανονισµό του άρθρου 27 του παρόντος νόµου, µε ποινή αποκλεισµού από τους αγώνες της εθνικής οµάδας, των πρωταθληµάτων και του κυπέλλου και στερείται τις κάθε είδους παροχές της οµοσπονδίας. Αθλητής που τιµωρείται για άρνηση προσφοράς των υπηρεσιών του στην εθνική οµάδα, στερείται επίσης των κάθε είδους παροχών της Πολιτείας, των ευεργετηµάτων που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος και των τυχόν ειδικών φορολογικών απαλλαγών. Ο αθλητής οφείλει να συµµορφώνεται µε την ισχύουσα νοµοθεσία και τους ισχύοντες εκάστοτε κανονισµούς της ∆.Ο.Ε. σχετικά µε τη φαρµακοδιέγερση. Αθλητής που τιµωρείται από την οικεία αθλητική οµοσπονδία ή την αντίστοιχη παγκόσµια για παράβαση των κανονισµών περί φαρµακοδιέγερσης στερείται τις κάθε είδους παροχές της οµοσπονδίας του, όπως επίσης και τις κάθε είδους παροχές της Πολιτείας και τα ευεργετήµατα που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος και τις τυχόν φορολογικές απαλλαγές. Στα ελληνικά διασυλλογικά πρωταθλήµατα και τους αγώνες κυπέλλου επιτρέπεται να συµµετέχουν οµογενείς ή αλλοδαποί µε απόφαση του αρµόδιου για τον αθλητισµό Υπουργού, ύστερα από πρόταση της οικείας αθλητικής οµοσπονδίας. Απαγορεύεται η συµµετοχή αθλητή σε αγώνες που δεν έχουν εγκριθεί από την οικεία αθλητική οµοσπονδία. Η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συµµετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. Η πιστοποίηση αυτή γίνεται σε δελτίο υγείας που εκδίδει η οικεία αθλητική οµοσπονδία και το οποίο θεωρείται από νοµαρχιακό νοσοκοµείο ή κέντρο υγείας ή αγροτικό ιατρείο ή υγειονοµική στρατιωτική µονάδα ή οπό έχοντες οποιαδήποτε σχέση µε το ∆ηµόσιο ή Ν.Π.∆.∆. ιατρούς. Το δελτίο υγείας ισχύει για ένα (1) έτος από τη θεώρησή του. Οι παθήσεις και οι βλάβες που δεν επιτρέπουν τη συµµετοχή αθλητών σε προπονήσεις και αγώνες, οι απαιτούµενες ιατρικές εξετάσεις για τη θεώρηση του δελτίου υγείας, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα αρµόδια όργανα για τη Θεώρηση του δελτίου, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέµα καθορίζονται µε απόφαση τoυ Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ε.Κ.Α.Ε.Τ.. Αθλητής ερασιτεχνικού σωµατείου που µεταγράφεται σε οµάδα του εξωτερικού χωρίς τη συναίνεση του σωµατείου του, εφόσον επιστρέφει στην Ελλάδα, εντάσσεται αυτοδίκαια στη δύναµη του αθλητικού σωµατείου στο οποίο ανήκε πριν από τη µεταγραφή του.

ΑΡΘΡΟ 40

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ

 

Η Γ.Γ.Α. επιχορηγεί τους εποπτευόµενους από αυτή αθλητικούς φορείς για την ανάπτυξη. και την ενίσχυση του αθλητισµού και ειδικότερα για την εκτέλεση προγραµµάτων ανάπτυξης των οικείων αθληµάτων, για την αντιµετώπιση των λειτουργικών τους δαπανών και των δαπανών οργάνωσης ή συµµετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και για την εκτέλεση, βελτίωση ή συντήρηση αθλητικών έργων ή εγκαταστάσεων, σύµφωνα µε όσα ειδικότερα ορίζονται στις διατάξεις του παρόντος. Η κατανοµή επιχορηγήσεων της παρούσας παραγράφου σε αθλητικά σωµατεία και ενώσεις διενεργείται κατά κλάδο άθλησης από την οικεία οµοσπονδία. Η Γ.Γ.Α. µπορεί να επιχορηγεί περιφερειακές δηµόσιες υπηρεσίες, οργανισµούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθµίδας και νοµικά πρόσωπα που εποπτεύει για την αντιµετώπιση δαπανών οργάνωσης ή συµµετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις, καθώς και για την εκτέλεση αθλητικών έργων ή για τη συντήρηση εγκαταστάσεων τηρουµένης της κείµενης νοµοθεσίας. H Γ.Γ.Α. µπορεί επίσης να επιχορηγεί τους παραπάνω φορείς για αθλητικούς σκοπούς που αφορούν την έρευνα και την επιµόρφωση, ύστερα από εισήγηση του Ε.Κ.Α.Ε.Τ. ή της Εθνικής Επιτροπής Σχολικού Αθλητισµού και Ολυµπιακής Παιδείας. Οι επιχορηγήσεις αυτές βαρύνουν τα ειδικά έσοδα της Γ.Γ.Α.. Έκτακτες επιχορηγήσεις προς οποιονδήποτε αθλητικό φορέα από τη Γ.Γ.Α. επιτρέπονται µόνο για συγκεκριµένους σκοπούς, ύστερα από γνωµοδότηση του Ε.Σ.Α.Σ.. Τα αθλητικά σωµατεία υποχρεούνται να υποβάλλουν απολογισµό στη Γ.Γ.Α. µόνο για τις έκτακτες επιχορηγήσεις που λαµβάνουν από αυτή. Επιχορήγηση σε αθλητικούς φορείς µη ειδικώς αναγνωρισµένους επιτρέπεται µε απόφαση του αρµόδιου για τον αθλητισµό Υπουργού, ύστερα από γνωµοδότηση του Ε.Σ.Α.Σ. ∆εν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε φορέα να διαθέτει την επιχορήγηση της Γ.Γ.Α. χωρίς έγκρισή της για σκοπό διαφορετικό από εκείνο για τον οποίο δόθηκε η επιχορήγηση. Μέλος της διοίκησης ή ειδικός συνεργάτης ή υπάλληλος επιχορηγούµενου φορέα ή οποιοσδήποτε άλλος διαχειρίζεται χρηµατικά ποσά από την επιχορήγηση της Γ.Γ.Α. και από πρόθεση τα διαθέτει για σκοπό διάφορο από τον καθορισµένο, τιµωρείται µε φυλάκιση µέχρι δύο (2) ετών. Εάν πέτυχε ή επεδίωξε υπέρ εαυτού ή τρίτου, φυσικού ή νοµικού προσώπου, όφελος που υπερβαίνει το ποσό των (14.673,52) ευρώ, τιµωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών. Αν η διάπραξη του εγκλήµατος εξακολούθησε για µακρύ χρονικό διάστηµα ή το πόσο του οφέλους είναι πάνω από (58.694,06)ευρώ ο υπαίτιος τιµωρείται µε ποινή κάθειρξης. Το χρηµατικό ποσό που δεν διατέθηκε για τον καθορισµένο σκοπό καταλογίζεται σε βάρος των προσώπων που αποφάσισαν και πραγµατοποίησαν τη διάθεση αυτή και εισπραττόµενο αποδίδεται στο Ε.Κ.Α.Ε.Τ., σύµφωνα µε τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως ∆ηµοσίων Εσόδων (Κ.Ε.∆.Ε.). Ο καταλογισµός γίνεται από το ∆ιευθυντή Οικονοµικού της Γ.Γ.Α., ο οποίος έχει τις αρµοδιότητες επιθεωρητή δηµοσίων υπολόγων του Υπουργείου Οικονοµικών. Κατά της καταλογιστικής απόφασης επιτρέπεται προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν επιτρέπεται επιχορήγηση: α) αθλητικού σωµατείου που δεν απασχολεί προπονητή κατά τις διατάξεις του παρόντος νόµου, β) αθλητικής οµοσπονδίας που προσέλαβε ειδικό συνεργάτη κατά παράβαση των διατάξεων του παρόντος. Κάθε επιχορηγούµενος από τη Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού φορέας υποβάλλει απολογισµό σε αυτήν για τα ποσά της επιχορήγησης που του καταβάλλεται. ΝΟΜΟΣ 2725 / ε απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, από τον προϋπολογισμό της Γ.Γ.Α. επιχορηγούνται τα Αθλητικά Σωματεία, οι αθλητικές Ενώσεις και οι αθλητικές Ομοσπονδίες, εφόσον διαθέτουν την ειδική αθλητική αναγνώριση του παρόντος νόμου, καθώς και τα νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από την Γ.Γ.Α., για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του αθλητισμού και, ειδικότερα, για την εκτέλεση προγραμμάτων ανάπτυξης των οικείων αθλημάτων, για την αντιμετώπιση των λειτουργικών τους δαπανών και των δαπανών οργάνωσης ή συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και για την εκτέλεση, βελτίωση ή συντήρηση αθλητικών έργων ή εγκαταστάσεων, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στις διατάξεις του παρόντος.

Τακτική ή έκτακτη επιχορήγηση δεν χορηγείται εάν δεν έχει υποβληθεί απολογισμός για προηγούμενες επιχορηγήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η κατ` έτος έκτακτη επιχορήγηση προς οποιονδήποτε αθλητικό φορέα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει την αναλογούσα σ` αυτόν ετήσια τακτική επιχορήγηση. Κατ` εξαίρεση, με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, η έκτακτη επιχορήγηση μπορεί να υπερβεί το ανώτατο όριο σε περιπτώσεις αθλητικών έργων, όπως και σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης που οφείλονται σε αυταπόδεικτα απρόβλεπτες καταστάσεις, ενόψει διοργάνωσης αγώνων με παγκόσμια, πανευρωπαϊκή ή γενικά μεγάλη σημασία.

Άρθρο 41

Οικονομικό έτος - Προϋπολογισμός

Ισολογισμός - Απολογισμός αθλητικών φορέων

Το αθλητικό σωµατείο υποχρεούται να συντάσσει κάθε οικονοµικό έτος προϋπολογισµό, απολογισµό και ισολογισµό της όλης διαχείρισής τους. Με κοινές αποφάσεις του Υπουργού Οικονοµικών και του αρµόδιου για τον αθλητισµό Υπουργού καθορίζονται ο τύπος και τα στοιχεία, καθώς και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τον προϋπολογισµό, τον απολογισµό και τον ισολογισµό. Το οικονοµικό έτος αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η ∆εκεµβρίου.

Οι προϋπολογισµοί των σωµατείων καταρτίζονται έως την 30ή Σεπτεµβρίου. Η έγκριση των προϋπολογισµών περιλαµβάνει και το δικαίωµα της µεταρρύθµισης, εφόσον το σωματείο δεν συµφωνεί µε τις υποδείξεις ή τις παρατηρήσεις των αρµόδιων για έγκριση των προϋπολογισµών οργάνων. Το αθλητικό σωµατείο υποχρεούται να συντάσσει κάθε έτος και ειδικό απολογισµό της διαχείρισης των κρατικών επιχορηγήσεων. Με απόφαση του αρµόδιου για τον Αθλητισµό Υπουργού καθορίζονται ο τύπος, τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τον ειδικό αυτό απολογισµό, καθώς και ο χρόνος κατάρτισης και υποβολής του. Ο απολογισµός αυτός εντάσσεται σε ειδικό κεφάλαιο του απολογισµού της παρ. 1 του παρόντος. Ο ειδικός απολογισµός υποβάλλεται για έλεγχο στην αρµόδια υπηρεσία της Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που οφείλει να τον διενεργήσει µέσα σε προθεσµία δύο (2) µηνών. Με τον ειδικό αυτό απολογισµό συνυποβάλλονται ο απολογισµός και ο ισολογισµός της. Αν από τη διενέργεια του σχετικού ελέγχου διαπιστώνονται παραβάσεις, η αρµόδια υπηρεσία τ προβαίνει στις ενδεικνυόµενες ενέργειες για την αναζήτηση και τον καταλογισµό τυχόν ευθυνών και εισηγείται αρµοδίως την περικοπή ή τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης ή τη διενέργεια λογιστικού και διαχειριστικού ελέγχου από τη ∆ιεύθυνση Οικονοµικού της Γενικής Γραµµατείας Αθλητισµού. Σωματεία που λαµβάνουν συνολική ετήσια επιχορήγηση, τακτική και έκτακτη, µικρότερη των (2.934,70) ευρώ µπορούν, αντί απολογισµού, να υποβάλλουν δια των νοµίµων εκπροσώπων τους υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 ότι το ποσό της επιχορήγησης διατέθηκε για αθλητικούς σκοπούς για τους οποίους επιχορηγήθηκε.

Οικονομική εποπτεία

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Οικονοµικών και Πολιτισμού και του αρµόδιου για τον αθλητισµό Υπουργού, συγκροτείται και λειτουργεί στη Γενική Γραµµατεία Αθλητισµού επταμελές Ελεγκτικό Συµβούλιο, µε διετή θητεία, αποτελούµενο από πέντε (5) µόνιµους υπαλλήλους της Γ.Γ.Α. και δύο (2) µόνιµους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονοµικών ΠΕ ή ΤΕ κατηγορίας, µε ειδικές γνώσεις ιδίως οικονοµικής, νοµικής και αθλητικής κατεύθυνσης. Τα µέλη του Ελεγκτικού Συµβουλίου δεν επιτρέπεται να είναι µέλη αθλητικών φορέων. Έργο του Ελεγκτικού Συµβουλίου είναι κυρίως: α) η διενέργεια λογιστικού και διαχειριστικού ελέγχου, καθώς και ελέγχου κάθε άλλου στοιχείου που αποτελεί αντικείµενο του νόµου αυτού ή των καταστατικών των αθλητικών σωµατείων, των ενώσεων και των οµοσπονδιών, καθώς και των άλλων επιχορηγούµενων φορέων, β) η διαπίστωση της τήρησης από τα σωµατεία, τις ενώσεις και τις οµοσπονδίες των διατάξεων των νόµων, των διαταγµάτων, των υπουργικών αποφάσεων, των κανονισµών που αφορούν διαχειριστικούς και λογιστικούς κανόνες, οι οποίοι επιβάλλονται από το νόµο αυτόν και από άλλες διατάξεις, γ) η γνωµοδότηση για περικοπή της επιχορήγησης, εφόσον διαπιστώνονται σοβαρές παραβάσεις, Όλοι οι αθλητικοί φορείς του παρόντος νόµου υποχρεούνται να παρέχουν κάθε διευκόλυνση για έλεγχο των λογιστικών βιβλίων, των παραστατικών εγγράφων και κάθε άλλου στοιχείου, το οποίο θα ζητηθεί από το Ελεγκτικό Συµβούλιο. Σε περιπτώσεις άρνησης, το Ελεγκτικό Συµβούλιο µπορεί να εισηγείται στον αρµόδιο για τον αθλητισµό Υπουργό τη διακοπή ή την περικοπή της επιχορήγησης για ορισµένο χρονικό διάστηµα όχι μικρότερο των δύο(2) μηνών . Σε περίπτωση υποτροπής το παραπάνω χρονικό διάστημα δεν μπορεί να είναι μικρότερο των (6)μηνών.

ΑΡΘΡΟ 42

Το Σωματείο είναι υποχρεωμένο να συμμορφώνεται με τις διατάξεις των άρθρων του Αστικού Κώδικα που αναφέρονται στα σωματεία, καθώς και στις διατάξεις των σχετικών με τον αθλητισμό και τα σωματεία νόμων που ισχύουν κάθε φορά.

Τα μέλη του σωματείου έχουν ίσα δικαιώματα, με την επιφύλαξη των προβλεπομένων στο παρόν και στον νόμο ειδικών περιπτώσεων..

Κάθε περίπτωση που δεν προβλέπεται από το παρόν θα ρυθμίζεται από τις Γ.Σ., αφού τηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις των κειμένων νόμων.

Η τακτική Γ.Σ. θα συνέλθει μέσα σε τρεις (3) μήνες από την έγκριση της τροποποίησης του καταστατικού και την εγγραφή της στα βιβλία του Πρωτοδικείου Χαλκίδος. Μέχρι τότε το σωματείο θα διοικείται από Τετραμελή Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, που εξελέγη από τα μέλη της από 2-3-2019 Γενικής Συνέλευσης και έχει αρμοδιότητες: (α) τη μέριμνα για την τροποποίηση του καταστατικού του σωματείου, και (β) τη σύγκληση της τακτικής Γ.Σ. για διενέργεια αρχαιρεσιών ανάδειξης των μελών των οργάνων του σωματείου.

ΑΡΘΡΟ 43

ΕΜΒΛΗΜΑ - Σφραγίδα

Το Σωματείο έχει επίσημο έμβλημα παράσταση με κεντρικό θέμα τον Παλαμήδιο κύβο και καλλιτεχνικές απεικονίσεις σχετικές με το πρόσωπο του Παλαμήδη για την προβολή του σε θυρεό, λάβαρα, σημαία ή παρεμφερή διαφημιστικά - συλλεκτικά αντικείμενα εφευρετικότητάς του.

Το Σωματείο έχει κυκλική σφραγίδα που στην περιφέρεια του κύκλου αναγράφει την επωνυμία του Σωματείου, Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος, "ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ Ο ΕΥΒΟΕΥΣ" με έδρα την Χαλκίδα, στο κέντρο απεικονίζεται η χάραξη Αρχαίας Ελληνικής αγγειογραφίας με θέμα τον Αχιλλέα και τον Αίαντα να παίζουν τους πεσσούς του Παλαμήδη και στο κάτω μέρος της παράστασης το έτος ίδρυσης 2006.

ΑΡΘΡΟ 44

ΙΣΧΥΟΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΌ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΟ ΑΡΘΡΩΝ-ΧΡΟΝΟΣ- ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ.

Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από το καταστατικό αυτό ρυθμίζεται και διέπεται από την ισχύουσα περί αθλητικών σωματείων νομοθεσία και από τις οικείες διατάξεις του Αστικού Κώδικα, οι διατάξεις των οποίων είναι ισχυρότερες και προέχουν αυτών των καταστατικών με τις οποίες εναρμονίζεται απόλυτα το σωματείο μας και δια του καταστατικού αυτού.

Το παρόν τροποποιημένο, συμπληρωμένο και κωδικοποιημένο κατά τις ανάγκες του Νόμου καταστατικό αποτελείται από σαράντα τέσσερα (44) άρθρα και εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας που συνεδρίασε νομίμως την 2-3-2019   στην αίθουσα της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας επί της Καραμουρτζούνη 1 πρώτος όροφος στην Χαλκίδα.

Χαλκίδα, 2 Μαρτίου 2019

Η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον κορυφαίο προπονητή Στράτο Γρίβα από το Σάββατο 06.12.2008.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Στράτο Γρίβα μπορούν να αντληθούν από το προσωπικό του site: http://www.grivaschess.com/.

Οι προπονήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο στο εντευκτήριο του συλλόγου μας, Φαρμακίδου 10 (β΄ είσοδος ). Οι επιλεγμένοι αθλητές μας που θα συμμετέχουν στις προπονήσεις είναι οι: Κώστας Νικολαϊδης, Κώστας Κόρδης, Γιώργος Κουλαξουζίδης, Βασίλης Αντωνίου, Κοσμάς Κουρουμπάς, Σεραφείμ Τσουνής, Νίκος Τομαράς, Νίκος Αλμαλής, Φραντζίσκα Βόλγκυι, Κώστας Κουρουμπάς, Κλεάνθης Χανιόγλου, Πέτρος Δούκας, Μαρία Κουρουμπά, Βασιλική Ισμίρογλου και Χριστίνα Δούκα.

Για πληροφορίες για τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Γιώργο Τσουνή: Τηλέφωνα: 2221085735 & 6932-274274, Fax: 22210-85737, E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και στον Προπονητή της Ακαδημίας κ. Κωνσταντίνο Κόρδη, Τηλέφωνο: 6974-399011.

Interview of SFT & GM Efstratios Grivas

http://www.chess.gr/portraits/grivas/misc.html

Συνέντευξη Στράτου Γρίβα στη ΝΕΤ

 

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide thumbnail

Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος "Παλαμήδης ο Ευβοεύς"

11 Χρόνια Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» (2006-2017)