Slide backgroundSlide thumbnail
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Συνέδρια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΚΑΚΙΟΥ
 

8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων
(Κυριακή, 31 Μαΐου 2009)

Πρωταθλητής για 8η φορά (!) ο Κώστας Πρέντος.

Με τη συμμετοχή 17 λυτών διεξήχθη επιτυχώς, την Κυριακή 31 Μαΐου, στο εντευκτήριο του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω, ο 8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων.

Διοργανωτές του φετινού διαγωνισμού, ο οποίος έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση των φίλων του καλλιτεχνικού σκακιού, ήταν ο Δήμος και ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Αιγάλεω, ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω και η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο. με συντονιστή-κριτή το Γιάννη Γαρουφαλίδη.

Δείτε φωτογραφίες του διαγωνισμού

 

 

Διεξήχθη την Κυριακή 25/1/2009 σε Αθήνα (αίθουσα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Λεωφ.Συγγρού 25, 4ος όροφος ) και Πάτρα ο 5ος Διεθνής Παράλληλος Διαγωνισμός Λύσης Προβλημάτων που είχε προκηρύξει η Διαρκής Επιτροπή της FIDE για το Καλλιτεχνικό Σκάκι (PCCC, Permanent Commission for Chess Compositions - PCCC) στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 19 σκακιστές.

Την ευθύνη διεξαγωγής του διαγωνισμού στην Ελλάδα είχε η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της ΕΣΟ. Για κάθε χώρα είχε ορισθεί από την PCCC ένας «τοπικός» διοργανωτής (local controller), για την Ελλάδα ο Χάρης Φουγιαξής.

Νικητής του ελληνικού διαγωνισμού για μια ακόμη φορά ο πολυπρωταθλητής Κώστας Πρέντος με πολύ καλό αποτέλεσμα και σε διεθνές επίπεδο (49,5 βαθμοί στους 60 maximum).

Μεγάλη Επιτυχία στο 48ο Παγκόσμιο Συνέδριο Καλλιτεχνικού Σκακιού στην Ερέτρια της Εύβοιας από 03 – 10 Σεπτεμβρίου 2005

Πρωταθλητής Κόσμου ο Πολωνός Μούρτζια

Με σημαντική επιτυχία συνεχίζεται στην Ερέτρια, στο ξενοδοχείο «Eretria Village», το 48ο Παγκόσμιο Συνέδριο Καλλιτεχνικού Σκακιού (που αφορά σε σκακιστικά προβλήματα και σπουδές) / WCCC, ενώ ολοκληρώθηκε ήδη το 29ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λύσης. Στις εκδηλώσεις, που γίνονται στο διάστημα 3 ως 10 Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν 230 εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού σκακιού –συνθέτες, λύτες και μέλη Επιτροπών- από 34 χώρες. Μεταξύ αυτών, ονομαστοί συνθέτες όπως ο Βούλγαρος P. Petkov, ο Γερμανός H.P. Rehm, ο Σέρβος M. Kovacevic, ο Γάλλος M. Caillaud και βέβαια ο ΄Έλληνας GM Βύρων Ζάππας. Την διοργάνωση έχει αναλάβει ο Σκακιστικός Όμιλος Κορυδαλλού, σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού και με την υποστήριξη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Θυμίζουμε ότι η χώρα μας φιλοξενεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Παγκόσμιο Συνέδριο, αφού η αντίστοιχη περσινή διοργάνωση είχε διεξαχθεί –επίσης με σημαντική επιτυχία– στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής.

Σημαντικές εκδηλώσεις του Συνεδρίου είναι οι δύο κύριοι διαγωνισμοί σύνθεσης:

1.Το «Quick Composing», όπου οι συνθέτες καλούνται να ολοκληρώσουν -ατομικά ή ομαδικά- τα δημιουργήματά τους πάνω στο δοσμένο θέμα μέσα σε λίγες ώρες. Εδώ είχαμε δυο κατηγορίες. Στα ορθόδοξα δύο κινήσεων (κριτής ο Βύρ. Ζάππας) και στα βοηθητικά δύο κινήσεων (κριτές οι Χ. Φουγιαξής και Π. Μουτεσίδης), έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από 80 συνθέσεις (τα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα).

2.Το «Long Composing», που διαρκεί 5 ημέρες (διάστημα στο οποίο οι συμμετέχοντες έχουν δικαίωμα υποβολής των συνθέσεών τους), με κριτή και πάλι τον Έλληνα GM Βύρ. Ζάππα.

50ο Παγκόσμιο Συνέδριο Καλλιτεχνικού Σκάκι

31ο Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Λύσης

13 - 20 Οκτωβρίου, Ρόδος, Olympic Palace

Γράφει ο Δημήτρης Κεφάλας

Διακόσιες ετερόκλητες φιγούρες ατόμων, μια πολύχρωμη ομάδα ανθρώπων από την εξωτική Βραζιλία έως την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, από τις μακρινές Ηνωμένες Πολιτείες έως τις οικίες σε εμάς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα πολυποίκιλο ψηφιδωτό προσώπων από καθηγητές του Χάρβαρντ έως οικοδόμοι, από συλλέκτες έργων τέχνης έως δημοσιογράφοι, μια εξεζητημένη ομάδα καλλιτεχνών όχι γνωστών στον πολύ κόσμο, άτομα που εκτός ότι αντιπροσωπεύουν την μικρογραφία των χωρών απ' όπου προέρχονται, είναι ιδιαίτερες προσωπικότητες, ιδιοσυγκρασίες πλούσιες, άλλοτε εξωστρεφείς χαμογελαστοί ανοικτοί, άλλοτε εκκεντρικοί κλειστοί, απόμακροι, καλλιτέχνες οι οποίοι άλλοι «ζωγραφίζουν» κλασικές ορθόδοξες μινιατούρες 7 κομματιών ενώ άλλοι καινοτομούν «συνθέτοντας» ανορθόδοξα προβλήματα με μυθικά κομμάτια και κανονισμούς και ταυτοχρόνως μια άλλη μερίδα ατόμων που επιμένει με πιο ανταγωνιστικό, με πιο «πολεμοχαρή» τρόπο, νέοι, μεσήλικες, γηραιοί, από γκραν μάστερ έως απλοί παίκτες, είτε μετρημένοι, σοβαροί, είτε εκφραστικοί, έξω καρδιά, άλλοτε έχοντας κατάλοιπο αγωνιστικού σκάκι άλλοτε απλώς με έντονο το στοιχείο της άμιλλας, άνθρωποι που λύνουν από προβλήματα θέσεων δεδομένων έως σπουδές, αντίστροφα, βοηθητικά, ορθόδοξα πολλών ή λίγων κινήσεων, για όσους δεν κατάλαβαν αναφερόμαστε στην κοινότητα των καλλιτεχνών και λυτών στο σκάκι και συγκεκριμένα στο 50ο Παγκόσμιο Συνέδριο Καλλιτεχνικού Σκάκι και 31ο Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Λύσης το οποίο διεξήχθη στην  Ρόδο από 13 έως 20 Οκτωβρίου 2007.

Διοργανωτές η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκάκι της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και ο 50o Pagkosmio Synedrio Kallitexnikoy Skaki, υποστηρικτές η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Κορυδαλλού.

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide thumbnail

Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος "Παλαμήδης ο Ευβοεύς"

11 Χρόνια Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» (2006-2017)