Slide backgroundSlide thumbnail
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Συνεχίζονται οι παραστάσεις της «Αφετηρίας» στον Αυλώνα

IMG_0753Η «Αφετηρία» είναι ένα θεατρικό δρώμενο το οποίο διαμορφώθηκε μέσα από συζητήσεις του ηθοποιού  και σκηνοθέτη Στάθη Γράψα και των  παιδιών  της ομάδας, και πραγματεύεται διάφορα θέματα όπως τα βιώματά τους και τα συναισθήματά τους. Ιστορίες και καταστάσεις που δύσκολα μπορούμε να καταλάβουμε. Υπάρχει μια βαθύτερη και ουσιαστική ανάγκη σε όλο το δρώμενο (όπως και στη ζωή τους), για επικοινωνία, για μια γεφύρωση του τεράστιου κενού μεταξύ κοινωνίας και φυλακής και μια εσωτερική κραυγή απόγνωσης αυτών των παιδιών. Άρα η διαμόρφωση της δουλειάς έγινε μαζί με τα παιδιά. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς.

Η θεατρική ομάδα απαρτίζεται από 18 παιδιά κρατούμενους/μαθητές του δημοτικού σχολείου της φυλακής. Καταλυτικό ρόλο για την παρουσία του ηθοποιού Στάθη Γράψα στην Φυλακή του Αυλώνα έπαιξε ο Νίκος Αρμένης, διευθυντής του δημοτικού σχολείου που από την πρώτη στιγμή ήταν θετικός στο εργαστήρι, αλλά και αναγκαίος για την σωστή γεφύρωση της σχέσης του με τα παιδιά. Αλλά και ο διευθυντής των φυλακών Αυλώνα κ. Παύλος Δουλάμης.


Σημαντικό επίσης ρόλο έπαιξε και η εμπειρία του Στάθη με τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες η οποία ξεκινάει επίσημα το 2000 στην Αγγλία όπου παρακολούθησε ένα σεμινάριο εκπαίδευσης ηθοποιών για αυτό ακριβώς το πράγμα. Πώς ένας ηθοποιός εκπαιδεύεται, έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει και να παράγει έργο άμεσα στην κοινωνία που βρίσκεται. Εκτός σκηνής και φακού αλλά μέσα στα ιδρύματα, στα αναμορφωτήρια, στις φυλακές στα νοσοκομεία, κτλ.. Μετά από την εκπαίδευση του έπεσε στα βαθιά. Βρέθηκε στο μεταπολεμικό Βελιγράδι όπου διοργάνωσε και καθοδήγησε σεμινάρια σε 10 ιδρύματα με ορφανά και άστεγα παιδιά όλων των ηλικιών.

IMG_0756Η θεατρική παράσταση «Αφετηρία» δόθηκε στην βιβλιοθήκη της φυλακής Αυλώνα το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011 στις 12:00 το μεσημέρι. Ύστερα από μια ενημέρωση που έγινε σ’όλους εμάς που ήρθαμε να την παρακολουθήσουμε, για τις συνθήκες της φυλακής, για το σπουδαίο έργο που επιτελείται στο σχολείο αλλά και τις δραστηριότητες που έχουν προστεθεί, Θεατρική ομάδα, Σκάκι, Μουσική και Χορός, από τους πρωτεργάτες κ.κ. Παύλο Δουλάμη διευθυντή της Φυλακής και Νικόλαο Αρμένη διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Φυλακής Αυλώνα τονίζοντας παράλληλα την ανιδιοτελή προσφορά του ηθοποιού  και σκηνοθέτη Στάθη Γράψα, βρεθήκαμε όλοι μαζί στην βιβλιοθήκη της φυλακής.

Η παράσταση μας απορρόφησε όλους με την επαγγελματική ερμηνεία των συντελεστών και η συγκίνηση ήταν διάχυτη σε όλη την αίθουσα. Σχεδόν σε όλους κύλισαν δάκρυα στα πρόσωπα μας, βλέποντας παιδιά που αν και γνώριζαν ότι πολλά χρόνια της ζωής τους θα τα περάσουν στην φυλακή έπαιρναν δύναμη από τα αποθέματα ψυχικής δύναμης του κοινού που ήρθε να τα μοιραστεί μαζί τους.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Καζάκος έδωσε το στίγμα της επιτυχίας  και απευθύνθηκε  στον Στάθη Γράψα λέγοντας: Την επιτυχία αυτών των παιδιών θα την ζήλευαν και καταξιωμένοι επαγγελματίες ηθοποιοί. Παρουσίασαν τα συμβολικά μηνύματα μέσω μιας βιωματικής εμπειρίας της Αφετηρίας με απόλυτη ακρίβεια χωρίς κανένα λάθος, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!, προκαλώντας ένα παρατεταμένο χειροκρότημα αλλά και την ικανοποίηση των συντελεστών ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους.

IMG_0761Αξέχαστη θα μου μείνει η εικόνα όταν, καθόλη την διάρκεια των ερωτήσεων  του κοινού, προς τον Στάθη Γράψα και τα παιδιά της ομάδας, στην αγκαλιά ενός εξ αυτών είχε κουρνιάσει η τετράχρονη κόρη του προσπαθώντας να καλύψει το κενό της απουσίας του.

Πιστεύω πως κανείς μας δεν θα ξεχάσει ένα Φθινοπωρινό Σαββατιάτικο μεσημέρι του 2011 την «Αφετηρία» που εξαφάνισε τα κάγκελα της φυλακής και έκανε ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης να αντιληφθούν πως ο Νούς και η Ψυχή δεν φυλακίζονται.

Η εποχή μας καλεί τον καθέναν μας να ψάξει για τα αποθέματα ψυχικής δύναμής του για να τα μοιραστεί με τους διπλανούς του.

Διαβάστηκε 2825 φορές
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide thumbnail

Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος "Παλαμήδης ο Ευβοεύς"

11 Χρόνια Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» (2006-2017)