Slide backgroundSlide thumbnail
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

ΙΚΑΡΟΣ 2012 Δελτίο Ενημέρωσης του Σ.Ο. Ικαρίας στις 16 Ιουλίου 2012

Ο 20χρονος Ούγγρος Προχάσκα νικητής στην Ικαρία

Η αριθμητική υπεροχή των νεαρών σκακιστών (πάνω από το 50% αριθμούσαν οι  σκακιστές και οι σκακίστριες ηλικίας έως 20 ετών!) μετουσιώθηκε σε ποιοτική υπεροχή. Ο 20χρονος Ούγγρος Π. Προχάσκα (στην Ελλάδα αγωνίζεται με την ομάδα του Πανιωνίου), τερμάτισε μόνος πρώτος στο Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2012» με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες (αήττητος με 6 νίκες και 3 ισοπαλίες). Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν ο Ουκρανός Ι. Νέστερ, η πολυπρωταθλήτρια Ελλάδας Α.-Μ. Μπότσαρη (Σ.Ο. Καβάλας), ο Γ. Γκούμας (Φυσιολάτρης Νίκαιας), ο Π. Χριστοδούλου (ΕΕΣ Κορυδαλλού), ο Επ. Κουρούσης (Σ.Α. Χαλκίδας) και ο Κ. Βαφειάδης (Παναθλητικός Συκεών). Από 6,5 βαθμούς συγκέντρωσαν οι Σ. Μαλικέντζος (Ε.Σ. Θεσσαλονίκης), Ν. Γαλόπουλος (Γαλαξίας Θεσσαλονίκης), Μ. Μάκι-Ουούρο (Φινλανδία) και Αν. Παπαργυρίου (ΣΑΣ Κορωπίου). Οι πρώτοι ανά κατηγορία: Σ. Γεωργίτση (Σ.Ο. «Θ.Γεωργίου», κάτω των 8 ετών), Ι. Σγουλέτας (Σ.Ε. Βόλου, κάτω των 10), Γ. Παπαδούλης (Σ.Ε. Βόλου, κάτω των 12), Ν. Γεωργιάδης (Πανελλήνιος Γ.Σ., κάτω των 14), Χρ. Καρζιάς (ΣΑΚ «ΔΕΛΑΣΑΛ», κάτω των 16), Δ. Παπαοικονόμου (ΣΦΓΤ Δράμας, κάτω των 18) και Χρ. Πούντζας (Σ.Ο. Ικαρίας, κατηγορία βετεράνων). Αναλυτικά σκορ ανά γύρο και ανά αθλητή έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: http://www.chess-results.com/tnr76782.aspx?art=13&lan=1

Πρωταθλητές Αιγαίου ο Αλέξανδρος και η Στεφανία Κουκουφίκη

Δύο αδέλφια, Ικαριώτες και από τα βασικά στελέχη της ομάδας του Σ.Ο. Ικαρίας, αναδείχθηκαν πρώτοι Αιγαιοπελαγίτες. Ο Αλέξανδρος Κουκουφίκης κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Αιγαίου και η Στεφανία Κουκουφίκη τον τίτλο της πρωταθλήτριας Αιγαίου. Και οι δύο προκρίθηκαν και θα αγωνιστούν στην ημιτελική φάση του Ατομικού Πρωταθλήματος Ελλάδας. Τις επόμενες θέσεις στους άνδρες κατέλαβαν ο Χρ. Πούντζας και ο Στ. Λαζαρίδης και στις γυναίκες η Άτζελα Σιάκα και η Μαρία Κεφάλου. Πρώτος κάτω των 12 ετών τερμάτισε ο Μ. Κόντης και πρώτος κάτω των 20 ο Στ. Χαλιορής (όλοι μέλη του Σ.Ο. Ικαρίας). Πλακέτα απένειμε ο Σύλλογος Νέων Αγίου Κηρύκου στον πρώτο Ικαριώτη έως 20 ετών, τον Στ. Κέφαλο.

Στο Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2012» αγωνίστηκαν 137 σκακιστές και σκακίστριες από 6 χώρες. Παίχτηκαν 595 παρτίδες, από τις οποίες στις 271 νίκησαν παίκτες με τα λευκά κομμάτια, στις 234 με τα μαύρα, οι 82 έληξαν ισόπαλες και οι 8 κρίθηκαν χωρίς αγώνα. Δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση, ενώ το έντονο αγωνιστικό πνεύμα (όπως μαρτυρούν οι ελάχιστες ισοπαλίες), συνυπήρξε αρμονικά με μία ιδιαίτερα εμφανή φιλική διάθεση!

Χειροκρότημα στους τυφλούς σκακιστές!

Κάθε χρόνο η τελετή λήξης των αγώνων της Ικαρίας έχει κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα. Φέτος, η πιο δυνατή στιγμή ήταν η απονομή αναμνηστικών στους τυφλούς σκακιστές. Όταν ο αντιδήμαρχος Ικαρίας Αλέξανδρος Σκάρος απένειμε τα αγαλματίδια στην Κατερίνα Μάντεση, στον Μάριο Δουμπό και στον Γιώργο Αλίγια οι 200 περίπου θεατές που είχαν κατακλύσει το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου συνόδεψαν τη σκηνή με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Όπως παρατήρησε κάποιος, αισθάνθηκε το στάδιο να δονείται!

Έντονο ήταν το χειροκρότημα και όταν ο δήμαρχος Ικαρίας Χριστόδουλος Σταυρινάδης, στο τέλος της εκδήλωσης, τίμησε τον Φυσιολάτρη Νίκαιας, απονέμοντας ειδικό αναμνηστικό στον πρόεδρο Νίκο Ορνιθόπουλο.

Προηγήθηκαν οι απονομές στους νικητές των αγώνων από τους προαναφερθέντες, τον αντιδήμαρχο Γιώργο Κρητικό (τον άνθρωπο που, ως δήμαρχος Αγίου Κηρύκου, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβάθμιση των τουρνουά «Ίκαρος» σε διεθνή), εκπροσώπους Τοπικών Αρχών και συλλόγων, καθώς και εκπροσώπους ελληνικών και ξένων σκακιστικών σωματείων. Μετά το πέρας των απονομών ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από το Τμήμα Αγίου Κηρύκου του Λυκείου  Ελληνίδων. Λιτή θερμή και συγκινητική  τελετή λήξης ενός  τουρνουά 35 ετών, το οποίο  διοργάνωσαν  φέτος ο Δήμος Ικαρίας (http://www.dimosikarias.gr/index.php) και ο Σκακιστικός και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας (http://ikariachess.blogspot.gr/), με χορηγό μετακινήσεων την ΑΝΕΚ (http://www.anek.gr/). Θετικά έως ενθουσιώδη τα σχόλια των σκακιστών που τίμησαν με την συμμετοχή τους τη διοργάνωση (ορισμένοι για περισσότερα από 10 έτη) και κοινή η ευχή: «του χρόνου, πάλι εδώ»!

Ανατροπή στο φινάλε του Μπλιτς

Αμέσως μετά την τελετή λήξης του Ανοιχτού Διεθνούς Πρωταθλήματος Αιγαίου οργανώθηκε τουρνουά μπλιτς με 52 συμμετοχές. Πρώτευσαν οι Ν. Γαλόπουλος, Σ. Μαλικέντζος και Γ. Γκούμας με 6,5 βαθμούς σε 7 αγώνες και ακολούθησαν με 6 βαθμούς ο Ούγγρος Προχάσκα, ο Επ. Κουρούσης, ο Π. Χριστοδούλου και η Λετονή διεθνής διαιτητής Άν. Τσίμινα. Πρώτος μέχρι τον τελευταίο γύρο ήταν το φαβορί των αγώνων, ο Προχάσκα, αλλά ο ανατρεπτικός Γκούμας τον νίκησε, όπως είχε νικήσει πέρσι, στο φινάλε του μεγάλου τουρνουά «Ίκαρος 2011», τον διαρκώς προπορευόμενο Ουζμπέκο Ζαγκρεμπέλνι και τον έφτασε στην κορυφή της βαθμολογίας. Επικίνδυνο χούι για τους ισχυρούς του αντιπάλους!

  20χρονοι νικητές στο Ράπιντ

Την Κυριακή 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε το Ομαδικό Ράπιντ με συμμετοχή 12 τετραμελών –στην πλειονότητα μεικτών και με ευφάνταστες ονομασίες- ομάδων. Την πρώτη θέση κατέλαβαν οι «Grand 1-2» (Ν. Γαλόπουλος, Σ. Μαλικέντζος, Θ. Χρυσομάλης, Ά. Καπετάνος –όλοι κάτω των 20 ετών), τη δεύτερη ο Φυσιολάτρης Νίκαιας (Γ. Γκούμας, Ν. Ορνιθόπουλος, Α. Χριστοδουλάκη, Κ. Λεμονής), την τρίτη οι «Arbaiters» (Ν. Κανέλης, Ν. Δημόπουλος, Π. Γερόπαπας, Αν. Τσίμινα) και την τέταρτη θέση οι «Μαζέτες» (Γ. Παπαδούλης, Κ. Μορές, Ι. Ζγουλέτας, Στ. Σγουλέτας – όλοι κάτω των 16 ετών). Βραβεύτηκε επίσης η ομάδα Γυναικών του Φυσιολάτρη (Θ. Κυπραίου, Μ. Λεμονή, Μ. Λουκά, Κ. Γαβριέλ).

Την ευθύνη διεξαγωγής του μπλιτς και του μπλάιντ είχε η Ευγ. Ζευγίτη, ενώ τις απονομές έκανε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Στ. Ευσταθόπουλος, ο οποίος είχε έλθει στην Ικαρία για Ιατρικό Συνέδριο και ανάμεσα στη λήξη του και στην αναχώρηση από το νησί μας βρήκε τον χρόνο να παραστεί, αλλά και να αγωνιστεί, στο ομαδικό Ράπιντ!

Μπλάιντ – Σιμουλτανέ από τον Προχάσκα

Το βράδυ της Κυριακής 15/7 οργανώθηκε η πρώτη υπαίθρια σκακιστική εκδήλωση στο πλαίσιο της Επετείου για τα 100 χρόνια από την Ικαριακή Επανάσταση: Ο 20χρονος Προχάσκα, νικητής του διεθνούς τουρνουά «Ίκαρος 2012», αντιμετώπισε ταυτόχρονα 4 από τους νεαρούς σκακιστές που διακρίθηκαν στην ίδια διοργάνωση, χωρίς να κοιτάζει τις σκακιέρες! Παρά τις δύσκολες συνθήκες (όχι πολύ μακριά η Φιλαρμονική Αγίου Κηρύκου έδινε συναυλία, μια τηλεόραση μετέδιδε στη διαπασών ποδοσφαιρικό αγώνα, ενώ κάποια στιγμή την αναγγελία των κινήσεων σκέπασε η νοσταλγική μελωδία διερχόμενης λατέρνας), ο Ούγγρος μεγάλος μετρ νίκησε ύστερα από δίωρη μάχη τον 20χρονο Χρ. Γιαλιά (λευκά), τον 12χρονο Γ. Παπαδούλη, (μαύρα), τον 12χρονο Κ. Μορέ (μαύρα) και τον 11χρονο Β. Παπακώστα (λευκά). Τα χρώματα προήλθαν ύστερα από κλήρωση, αφού ο ισχυρός φιλοξενούμενος όχι μόνον δεν απαίτησε να έχει τα λευκά, αλλά ούτε και το ίδιο χρώμα σε όλες τις σκακιέρες. Το μπλάιντ – σιμουλτανέ συγκέντρωσε το ενδιαφέρων πολλών ανθρώπων, σχετικών με το πνευματικό άθλημα, αλλά και άσχετων (όπως συμβαίνει συνήθως οι σχετικοί ρωτούσαν και οι άσχετοι απαντούσαν, με αποτέλεσμα να ακουστούν απίθανα πράγματα). Την αναγγελία των κινήσεων και τον έλεγχο των θέσεων είχαν ο  Νίκος Κανέλης και ο Στέφανος Χαιρόπουλος.

DSCF4102__S

 

Λεζάντα: Οι τρεις πρώτοι νικητές του διεθνούς τουρνουά «Ίκαρος 2012» (από δεξιά ο  Π. Προχάσκα, ο Ι. Νέστερ και η Α.-Μ. Μπότσαρη), με τον Δήμαρχο Ικαρίας Χρ. Σταυρινάδη και τον διευθυντή αγώνων Μ. Βένιο (αριστερά)

 

 


 

 

 

Διαβάστηκε 2155 φορές
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide thumbnail

Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος "Παλαμήδης ο Ευβοεύς"

11 Χρόνια Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» (2006-2017)