Slide backgroundSlide thumbnail
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

50ο Παγκόσμιο Συνέδριο Καλλιτεχνικού Σκάκι

50ο Παγκόσμιο Συνέδριο Καλλιτεχνικού Σκάκι

31ο Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Λύσης

13 - 20 Οκτωβρίου, Ρόδος, Olympic Palace

Γράφει ο Δημήτρης Κεφάλας

Διακόσιες ετερόκλητες φιγούρες ατόμων, μια πολύχρωμη ομάδα ανθρώπων από την εξωτική Βραζιλία έως την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, από τις μακρινές Ηνωμένες Πολιτείες έως τις οικίες σε εμάς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα πολυποίκιλο ψηφιδωτό προσώπων από καθηγητές του Χάρβαρντ έως οικοδόμοι, από συλλέκτες έργων τέχνης έως δημοσιογράφοι, μια εξεζητημένη ομάδα καλλιτεχνών όχι γνωστών στον πολύ κόσμο, άτομα που εκτός ότι αντιπροσωπεύουν την μικρογραφία των χωρών απ' όπου προέρχονται, είναι ιδιαίτερες προσωπικότητες, ιδιοσυγκρασίες πλούσιες, άλλοτε εξωστρεφείς χαμογελαστοί ανοικτοί, άλλοτε εκκεντρικοί κλειστοί, απόμακροι, καλλιτέχνες οι οποίοι άλλοι «ζωγραφίζουν» κλασικές ορθόδοξες μινιατούρες 7 κομματιών ενώ άλλοι καινοτομούν «συνθέτοντας» ανορθόδοξα προβλήματα με μυθικά κομμάτια και κανονισμούς και ταυτοχρόνως μια άλλη μερίδα ατόμων που επιμένει με πιο ανταγωνιστικό, με πιο «πολεμοχαρή» τρόπο, νέοι, μεσήλικες, γηραιοί, από γκραν μάστερ έως απλοί παίκτες, είτε μετρημένοι, σοβαροί, είτε εκφραστικοί, έξω καρδιά, άλλοτε έχοντας κατάλοιπο αγωνιστικού σκάκι άλλοτε απλώς με έντονο το στοιχείο της άμιλλας, άνθρωποι που λύνουν από προβλήματα θέσεων δεδομένων έως σπουδές, αντίστροφα, βοηθητικά, ορθόδοξα πολλών ή λίγων κινήσεων, για όσους δεν κατάλαβαν αναφερόμαστε στην κοινότητα των καλλιτεχνών και λυτών στο σκάκι και συγκεκριμένα στο 50ο Παγκόσμιο Συνέδριο Καλλιτεχνικού Σκάκι και 31ο Παγκόσμιο Σκακιστικό Πρωτάθλημα Λύσης το οποίο διεξήχθη στην  Ρόδο από 13 έως 20 Οκτωβρίου 2007.

Διοργανωτές η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκάκι της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και ο 50o Pagkosmio Synedrio Kallitexnikoy Skaki, υποστηρικτές η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Κορυδαλλού.

Καλοκαιρινές θερμοκρασίες, μεσαιωνικά κάστρα, πόλη των ιπποτών, δωδεκανησιακή φιλοξενία, πισίνες και θάλασσες ανοικτές στον κόσμο προσέφεραν τις καταλληλότερες συνθήκες για τους συμμετέχοντες.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου, η διοργάνωση ξεκίνησε με  διοικητικό συμβούλιο της PCCC (Τακτική Επιτροπή για το καλλιτεχνικό σκάκι της FIDE) με delegates - αντιπροσώπους από 29 χώρες και 2 τιμής ένεκεν πρόεδροι. Την Ελλάδα αντιπροσώπευσε ο Χάρης Φουγιαξής, αντικαθιστώντας τον Βύρωνα Ζάππα επί εικοσιπενταετίας αντιπρόσωπο της χώρας μας ο οποίος είναι τιμής ένεκεν μέλος της επιτροπής. Στην συνέχεια ακολούθησε ενημερωτική συνεδρίαση για τους λύτες και το βράδυ στην μεγάλη συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου ακολούθησε διαγωνισμός γρήγορης σύνθεσης (Quick Composing) 3 ωρών (150 συνθέτες περίπου) με νικητή τον Ιταλό καρδιολόγο και γνωστό συνθέτη Mario Parrinello.

Την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου η ημέρα ξεκίνησε με Open Solving - Ανοικτός Διαγωνισμός Λύσης με 100 συμμετοχές. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να λύσουν 12 προβλήματα σε 3 ώρες, ένας διαγωνισμός που παρότι μετράει για νόρμες λειτουργεί σαν προθέρμανση για το Παγκόσμιο που ξεκίνησε την επόμενη ημέρα. Νικητής ο Ofer Comay από το Ισραήλ ο οποίος σε 2 ώρες και 15 λεπτά έπιασε το απόλυτο σκορ - 60 βαθμούς. Ισοβαθμήσαντες αλλά με περισσότερη ώρα ο Γερμανός A. Zude (3 λεπτά αργότερα από τον πρώτο!), o P. Murdzia - γνωστός από το 48ο Παγκόσμιο της Ερέτριας, ο J. Paavilainen από την Φινλανδία και ο V. Podinic από την Σερβία. Οι Έλληνες με πρωτοπόρο τον Κώστας Πρέντο από την Θεσσαλονίκη με 50 στους 60 βαθμούς βγήκε 17ος, παίρνοντας και 17 βαθμούς elo και ο Νίκος Μενδρινός από την Γλυφάδα βγήκε 33ος με 44,5 βαθμούς παίρνοντας και 20 βαθμούς elo.

Να θυμίσουμε πως σε αυτό το είδος του σκάκι το elo και οι νόρμες έχουν ως εξής: Οι συνθέτες δημοσιεύουν στο Album της FIDE επιλεγμένα προβλήματα τα οποία ήδη έχουν παρουσιάσει σε άλλα έντυπα και τα οποία εξετάζουν και βαθμολογούν τριμελείς επιτροπές σε 7 κατηγορίες προβλημάτων. Αν συλλέξουν 12 βαθμούς παίρνουν το τίτλο του FIDE Master, 25 βαθμούς INTERNATIONAL Master και αν συλλέξουν 70 βαθμούς GRAND Master. Μοναδικός Έλληνας GM είναι ο Βύρων Ζάππας (έχει και δικό του θέμα το γνωστό θέμα Ζάππα ), IM είναι οι Παύλος Μουτεσίδης και Χάρης Φουγιαξής. GM ξένοι είναι μεταξύ άλλων οι Michel Caillaud - Μισέλ Καγιό και Hans Peter Rehm - Χανσπέτερ Ρεμ. Οι δε Λύτες έχουν elo λυτών το οποίο, σαν το αγωνιστικό σκάκι, αυξομειώνεται. Το μεγαλύτερο elo στους Λύτες είναι ο κορυφαίος John Nann 2770 elo (σε μικρή ηλικία ήταν καθηγητής σε γνωστό πανεπιστήμιο, έχει εκδοτικό οίκο με σκακιστικά βιβλία κλπ.), ο καλύτερος Έλληνας Λύτης είναι ο IM Κώστας Πρέντος με 2480 elo.

Συνεχίζουμε με το πρόγραμμα της διοργάνωσης. Το απόγευμα της Δευτέρας στις τρεις αίθουσες της διοργάνωσης συνεδρίασαν υποεπιτροπές και το βράδυ ακολούθησαν 5 διαλέξεις.

Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου είχαμε την πρώτη ημέρα του 31ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Λύσης με 84 ισχυρούς συμμετέχοντες από 23 χώρες. Η Ελλάδα συμμετείχε με 2 ομάδες. Την πρώτη ομάδα αποτελούσαν οι Πρέντος, Μενδρινός και Κονιδάρης (ο οποίος ταξίδεψε από το μακρινό Μεγανήσι Λευκάδος, του οποίου είναι αντιδήμαρχος και μοναδικός φαρμακοποιός), η δεύτερη ομάδα με Σκυριανόγλου, Μανωλά και Αργυρακόπουλο. Το Παγκόσμιο Λύσης διαρκεί 2 ημέρες (16 και 17/10/2007) με 3 γύρους ανά ημέρα με 3 προβλήματα ανά γύρο, συνολικής διάρκειας 6 ωρών. Η κατάταξη γίνεται με το πλήθος των σωστών λύσεων σε συγκεκριμένο χρόνο. Νικήτρια χώρα η Μεγάλη Βρετανία (John Nunn, Jonathan Mestel, David Friedgood), δεύτερη η ομάδα της Ρωσίας (Georgy Evseev, Andrey Selivanov, Alexandr Azhusin), τρίτη η ομάδα της Γερμανίας (Boris Tummes, Arno Zude, Michael Pfannkuche). Η ελληνική ομάδα κατετάχθη 14η. Σε ατομική κατάταξη πρώτος ήρθε ο John Nunn από την Μεγάλη Βρετανία με το σχεδόν απόλυτο 89 στα 90 και απόδοση 2860 elo! Τα λόγια περιττεύουν...

Την Τρίτη το απόγευμα είχαμε το 2ο διοικητικό συμβούλιο της PCCC (Τακτική Επιτροπή για το καλλιτεχνικό σκάκι της FIDE) και το απόγευμα είχαμε Open Quick Solving (ανοιχτός διαγωνισμός γρήγορης λύσης) με 60 συμμετοχές. Σε αυτόν τον διαγωνισμό 30 ορθόδοξα 2 κινήσεων ματ προβλήματα προβάλλονται για 90 δευτερόλεπτα σε οθόνη και οι συμμετέχοντες καλούνται να γράψουν το κλειδί (την πρώτη κίνηση). Στο τέλος επιτροπή βαθμολογεί με 1 βαθμό το σωστό και αφαιρεί 0,9 για τη λάθος κίνηση. Πρώτος με το εκπληκτικό αποτέλεσμα 17 σωστά και 3 λάθος (14,3 βαθμοί) αναδείχθηκε ο Marjan Kovacevic από την Σερβία. Πρώτος Έλληνας ο Νίκος Μενδρινός με 3 σωστά και 2 λάθος (1.2 βαθμοί) ο οποίος κατετάχθη 36ος.

Την Τετάρτη μεσημέρι είχαμε το 3ο διοικητικό συμβούλιο της PCCC και το βράδυ Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φυτευτού - Bughouse chess tournament -  με 14 ομάδες. Σύστημα 13 αγώνων κυκλικό 5 λεπτών την παρτίδα. Νικητές στο πρωτάθλημα αυτό οι Έλληνες Νίκος Καλέσης και Κώστας Πρέντος με 11 νίκες!

Την Πέμπτη οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την αρχαία ιστορία της Ρόδου, επισκεπτόμενοι την ακρόπολη της Λίνδου. Μια όμορφη εκδρομή, πολύγλωσση ξενάγηση στους αρχαίους θησαυρούς και επιστροφή για Solving show - διαγωνισμός γρήγορης λύσης με 16 συμμετέχοντες - τους καλύτερους από το Παγκόσμιο που προηγήθηκε. Το show έχει ως εξής: το σύστημα είναι knock out, προβάλλονται προβλήματα ορθόδοξα 2 κινήσεων με 15 το πολύ συνολικά κομμάτια με projector σε γιγαντοοθόνη παρουσία κοινού και σε χρόνο 3 λεπτών καλείται να δώσει την πρώτη κίνηση ένας από το εκάστοτε ζευγάρι που διαγωνίζεται εκείνη την στιγμή πατώντας ένα κουμπί το οποίο ανάβει ένα φως, κάτι σαν τηλεμαχία. Πρέπει εκείνη την στιγμή να είσαι προσεχτικός, επιφυλακτικός και γρήγορος διότι η σωστή απάντηση σου δίνει πόντο αλλά η λανθασμένη δίνει τον πόντο στον αντίπαλο.

Την Παρασκευή μεσημέρι είχαμε το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της PCCC στα πλαίσια του 50ου Συνέδριου Καλλιτεχνικού Σκάκι και το απόγευμα είχαμε ένα ιδιαίτερο prize giving - μια απονομή επάθλων η οποία δίνει μια οικογενειακή και ζεστή νότα στην όλη εκδήλωση. Όλα ξεκίνησαν το 1982, ένας μεσήλικας τότε Έλληνας - ο Παύλος Μουτεσίδης (έχει στο ενεργητικό του 3.000 δημοσιευμένα! προβλήματα και θεωρείται ειδικός παγκοσμίως στα αντίστροφα προβλήματα) είχε την ιδέα να προτείνει το πρώτο τουρνουά που έδινε έπαθλο ένα ποτό από την χώρα του οργανωτή. Δηλαδή θέτει κάποιο θέμα στο οποίο καλούνται οι συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τις εργασίες, τις οποίες υλοποιούν κατά την διάρκεια της εβδομάδας του συνεδρίου. Εκείνος εισήγαγε και καθιέρωσε το Metaxa tournament και προσέφερε ένα Metaxa στην καλύτερη σύνθεση. Τον ακολούθησαν πάρα πολλοί με αποτέλεσμα στις μέρες μας να έχουμε πλειάδα τουρνουά αλκοολούχων ποτών, όπως τουρνουά Grappa από Ιταλία, Whisky από Βρετανία, Vodka από Ρωσία, Champagne από Γαλλία, Tzuica από Ρουμανία, Sabra από Ισραήλ, Sake από Ιαπωνία κλπ.

Το βράδυ είχαμε την τελετή λήξης και απονομής των επάθλων παρουσία εκπροσώπου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος απέστειλε χαιρετισμό στον οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: προγραμματισμένες υποχρεώσεις (ο Γενικός βρισκόταν στην Φλωρεντία εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Διαμεσογειακή Επιτροπή των Παράκτιων Περιφερειακών Περιοχών της Ευρώπης) μου στερούν την χαρά να είμαι μαζί σας. Αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την Περιφέρεια, η Παγκόσμια Διοργάνωση ενός αθλήματος του οποίου η παιδαγωγική, εκπαιδευτική και πολιτισμική αξία το έχει καταξιώσει ως μια από τις ωφελιμότερες αγωνιστικές και όχι μόνο δραστηριότητες που προάγουν γνώση. Το άθλημα του σκάκι βασίζεται στην οξύνοια και την συνθετότητα της σκέψης και οργανώνει την αντίληψη και πρακτική των ανθρώπων, κυρίως των νέων, παρέχοντας του, τα εφόδια για μια προσανατολισμένη και ισόρροπη κοινωνική ένταξη και εξέλιξη. Επιπρόσθετα, διοργανώσεις διεθνούς εμβέλειας όπως το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα καλλιτεχνικού Σκάκι και Λύσης που διοργανώνεται στη Ρόδο, αναδεικνύουν την Περιφέρειά μας και την καθιστούν πόλο για την προσέλκυση νέων ταξιδιωτών. Θέλω να σας συγχαρώ όλους, διοργανωτές, και συμμετέχοντες για την άρτια οργάνωση και να επισημάνω ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είναι πάντα αρωγός σε παρόμοιες πρωτοβουλίες σημείωσε στην επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας.

Η τελετή λήξης διεξήχθη σε πανηγυρικό ύφος, οι συμμετέχοντας δοκίμασαν τοπικό οίνο, ροδίτικα γλυκά, πλούσια εδέσματα, άπαντες σημείωσαν τις καλές συνθήκες τόσο τεχνικά όσο διοργανωτικά των Παγκόσμιων εκδηλώσεων και εξέφρασαν τον πόθο τους να ξαναγυρίσουν στην χώρα μας.

Είχαμε την ευκαιρία μεταξύ τυριού και αχλαδιού να μάθουμε τις απόψεις για το καλλιτεχνικό σκάκι ορισμένων συμμετεχόντων.

Η Marija Golubeva από την Λετονία, μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στο ανδροκρατούμενο Παγκόσμιο Λύσης ανέφερε πως παρότι είχε ελάχιστο χρόνο - 2 παιδιά ένα αγόρι 16 χρονών και μια κόρη 9, να φροντίζει το σύζυγο της και το σπιτικό της, μια σπουδαία επαγγελματική σταδιοδρομία σε γνωστή τράπεζα και γνωρίζοντας πως όλες οι γυναίκες στην σημερινή εποχή ζουν παρόμοια, προτρέπει να ασχοληθούν οι γυναίκες με το καλλιτεχνικό σκάκι και ιδιαίτερα τις λύσεις, να κάνουν θυσίες και να βρουν χρόνο να ασχοληθούν με κάτι που κάνει ομολογουμένως καλό. Δεν της αρέσει το αγωνιστικό σκάκι, την κάνει νευρική μας ανέφερε, ενώ όταν λύνει helpmates - βοηθητικά προβλήματα - είναι μια διαδικασία που την χαλαρώνει και την εξασκεί. Είναι σαν να παίζεις εναντίον του εαυτού σου, μεγάλη διαδικασία όπως μας είπε. Γνώρισε αυτό το είδος σκάκι πρόσφατα - 3 μήνες - κάτι το οποίο δεν την περιόρισε να συμμετέχει  στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, προτρέπει επίσης και τα παιδιά να ασχοληθούν με αυτό διότι ίσως προσφέρει περισσότερα από το αγωνιστικό και ευχήθηκε να φτάσει ο αριθμός των γυναικών σε τέτοιο νούμερο ώστε να γίνονται αυτόνομα Παγκόσμιο Γυναικών! ταυτοχρόνως με το ανδρών.

Ο Κώστας Πρέντος μας ανέφερε ότι πρωτοασχολήθηκε με το καλλιτεχνικό σκάκι το 1980. Διάβαζε τα άρθρα του Σιαπέρα από την εφημερίδα ανελλιπώς και σιγά - σιγά οδηγήθηκε να φτιάχνει προβλήματα για τους φίλους του στην γειτονιά. Ήταν σημαντική η στήλη του Σιαπέρα, ήταν καλοδουλεμένη και παρουσίαζε με ενδιαφέρον τα θέματα. Προτρέπει όλους να ασχοληθούν με την σύνθεση και την λύση και όσοι θέλουν να έχουν μια γνωριμία ας έρθουν να συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα Λύσης Ελλάδος που θα γίνει τον Ιανουάριο. Η λύση βοηθάει στο αγωνιστικό σκάκι μας αναφέρει ο Κώστας Πρέντος ο οποίος έχει 2270 διεθνές elo. Βοηθάει να έχεις οργανωμένη σκέψη, να έχεις οργανωμένο τρόπο στο μέτρημα. Μάλιστα εκτός από όφελος είναι και διασκεδαστική ενασχόληση. Οι μινιατούρες είναι ευχάριστες και για παιδιά. Να αναφέρουμε ότι ο Κώστας από τότε που καθιερώθηκε το πρωτάθλημα λύσης Ελλάδος είναι συνεχώς πρωταθλητής - 6 χρόνια ανελλιπώς.

Ο Νίκος Μενδρινός από τον Ζήνωνα Γλυφάδας ξεκίνησε κι εκείνος από την εποχή Σιαπέρα αλλά συστηματικά ασχολήθηκε από το 2002. Προτρέπει όσους αναγνωρίζουν το καλλιτεχνικό - αισθητικό στοιχείο να ασχοληθούν με αυτό το είδος του σκάκι. Αναφέρει μάλιστα ότι ενδεχομένως μπορεί να βοηθήσει στο αγωνιστικό σκάκι.

Ο Παναγιώτης Κονιδάρης παίκτης του Σ. Ο. Μοσχάτου ασχολήθηκε συστηματικά από το 2004 με τις λύσεις. Προτρέπει όλους να ασχοληθούν με τις λύσεις, αναγνωρίζει την παιδαγωγική αξία του και αναφέρει ότι αγωνιστικό σκάκι έμαθε μέσω του καλλιτεχνικού.

Ο Παύλος Μουτεσίδης αναφέρει ότι την πρώτη του δημοσίευση την έκανε το 1951. Προτρέπει όσους έχουν δείξει έφεση να ασχοληθούν αλλά «όχι από το χέρι και στον δάσκαλο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Μας λέει μάλιστα ότι με κάποιον τρόπο, ναι βοηθάει το αγωνιστικό σκάκι.

Δημήτρης Σκυριανόγλου από το Σ. Ο. Αιγάλεω ξεκίνησε το 1999 - 2000 συστηματικά, προτρέπει να ασχοληθούν τα παιδιά με αυτό το είδος σκάκι και αναφέρει ότι είναι όμορφο σαν ενασχόληση, προσφέρει αισθητική ικανοποίηση και περνάς ευχάριστα σαν να λύνεις άσκηση μαθηματικών. Μπορεί να βοηθήσει και στο αγωνιστικό σκάκι επειδή βλέπεις ιδέες και εικόνες που τις συναντάς δύσκολα στην πράξη.

Ο Θέμης Αργυρακόπουλος από τον ΑΠΟ ΚΟΤΙΝΟ ξεκίνησε συστηματικά το 2003. Αναφέρει ότι σε όποιον αρέσει να λύνει γρίφους λογικής με ΄ κινήσεις ΄ σκάκι ας ασχοληθεί με αυτό το είδος και ότι λίγες ιδέες του καλλιτεχνικού σκάκι μπορούν να βοηθήσουν στο αγωνιστικό σκάκι.

Ο Χάρης Φουγιαξής από τον Ζήνωνα Γλυφάδα το 1981 δημοσίευσε το πρώτο του πρόβλημα. Προτρέπει σε όσους τους αρέσουν να ασχοληθούν με αυτό και πιστεύει ότι το καλλιτεχνικό σκάκι βοηθάει στο τακτικό παιχνίδι στο αγωνιστικό σκάκι. Κατά την διάρκεια της δημιουργίας δεν έχεις την ένταση και την πίεση χρόνου του αγωνιστικού σκάκι επίσης δεν υπάρχουν οι υποχρεώσεις που έχει κάποιος με το σωματείο - αγώνες, τουρνουά κλπ. Όσον αφορά τις λύσεις υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που ήρεμοι σπίτι τους λύνουν ασκήσεις, γράφουν σχόλια και έχουν μια ιδιαίτερη ανάδραση (feedback) με τους δημιουργούς ενώ υπάρχει και μια άλλη ομάδα με αγωνιστικές διαθέσεις η οποία συμμετέχει σε διαγωνισμούς λύσης.

Τελειώνοντας ακολουθεί ένα πλήρες ενημερωτικό κείμενο για το καλλιτεχνικό σκάκι του Μανώλα Εμμανουήλ - τον ευχαριστούμε πολύ για αυτό και μια έκπληξη: ο Γάλλος GM Μισέλ Καγιό καταξιωμένος συνθέτης, υπήρξε ο νεαρότερος Grand Master στον κόσμο,  γνωστός από τις δημοσιεύσεις του σε όλο τον κόσμο, αφιέρωσε στους διοργανωτές και παρέδωσε για το παρόν δελτίο τύπου  ένα πρωτότυπο έργο συνοδευόμενο από ιδιόχειρη αφιέρωση και το εξής σχόλιο: Είναι η τρίτη φορά μέσα σε 4 χρόνια που η Παγκόσμια συνάντηση των προβληματιστών οργανώνεται στην Ελλάδα και για μια ακόμα φορά είναι εξαιρετικά ευχάριστο να απολαμβάνουμε την εξαιρετική οργάνωση, την όμορφη χώρα και τον ευχάριστο καιρό. Σας ευχαριστώ όλους Michel Caillaud. Λευκά ( 6 ): Ρ ζ4, Β η4, Π η5, Α α8, Α ζ6, Σ ζ7.Μαύρα ( 5 ): Ρ δ6, Α ζ8, Σ β6, Σ γ6, Σ γ7. Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις.

2007-10-18, Μανώλας Εμμανουήλ.

Εκτός από το αγωνιστικό σκάκι, όπου δυο παίκτες αγωνίζονται για την νίκη, με 16 πεσσούς ο καθένας ( ένας Ρ, μια Β, δυο Π, δύο Α, δύο Ι, οκτώ στρατιώτες ) στη γνωστή σκακιέρα με τα 64 τετράγωνα, υπάρχει και ο κόσμος των σκακιστικών προβλημάτων: το καλλιτεχνικό σκάκι.

Ένας Συνθέτης δημιουργεί μια τοποθέτηση κάποιων πεσσών στην σκακιέρα, ορίζει τι πρέπει να βρει ο λύτης και δημοσιεύει την σύνθεση. Από τότε που δημοσιεύεται το πρόβλημα, μέχρι να προσπαθήσει κάποιος να το λύσει μπορεί να έχουν περάσει και εκατοντάδες χρόνια.

Πράγματι, συνθέτης και λύτης μπορεί να μην συνυπάρχουν χρονικά. Επειδή όμως οι συνθέσεις είναι πρωτότυπες χωρίς ψεγάδια, και με σημαντική δυσκολία ανεύρεσης της πρώτης κίνησης (που είναι η μοναδική που λύνει το πρόβλημα και ονομάζεται κλειδί), μπορούν να παραμείνουν «ζωντανές» και ενδιαφέρουσες μέσα στους αιώνες, όπως όλες οι καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Αρχικά οι κανόνες των σκακιστικών συνθέσεων ήσαν παρόμοιοι με τους κανόνες του αγωνιστικού σκακιού και τα προβλήματα έμοιαζαν με φινάλε παρτίδων.

Βαθμιαία ορίστηκαν πολλές νέες κατηγορίες σκακιστικών συνθέσεων. Μερικές από αυτές είναι :

Α) τα ορθόδοξα προβλήματα, που μοιάζουν με τις παρτίδες. Ανάλογα με το πλήθος κινήσεων, που επιτρέπεται να γίνουν μέχρι να επιτευχθεί η νίκη, διακρίνονται σε δυάρια, τριάρια, πολυκίνητα. Για τις σπουδές δεν ορίζεται πλήθος κινήσεων, και εκεί τα λευκά επιδιώκουν νίκη, ή ισοπαλία. Σε όλα τα ορθόδοξα προβλήματα το κλειδί είναι η κίνηση των λευκών πεσσών.

Β) Τα ετερόδοξα προβλήματα χρησιμοποιούν άλλους κανόνες, άλλα κομμάτια, άλλες σκακιέρες και είναι πολλών ειδών. Μερικά από τα είδη είναι:

Β1) Βοηθητικά προβλήματα, όπου τα μαύρα παίζουν πρώτα και βοηθούν τα λευκά να πετύχουν ματ.

Β2) Αντίστροφα προβλήματα όπου τα λευκά παίζουν προσπαθώντας να αναγκάσουν τα μαύρα (που αντιστέκονται) να πετύχουν ματ.

Β3) Προβλήματα αποδεικτικά (proof), όπου δίνεται μια θέση αλλά δεν αναζητούμε τις επόμενες κινήσεις. Ο στόχος είναι να βρούμε πώς προκύπτει η δοθείσα θέση αν ξεκινήσουμε από το αρχικό στήσιμο των 32 πεσσών στην σκακιέρα.

Β4) Προβλήματα Μυθικά, όπου κυκλοφορούν πάνω σε αλλιώτικες σκακιέρες εκατοντάδες είδη πεσσών (ευτυχώς όχι όλα μαζί!) υπακούοντας σε ποικίλους κανόνες παιχνιδιού.

Με τα λίγα προαναφερθέντα δώσαμε μια ιδέα από όσα έχουν γίνει και όσα μπορούν ακόμη να γίνουν. Για να γίνονται γνωστές οι συνθέσεις που δημιουργούνται, διεξάγονται διαγωνισμοί σύνθεσης και διαγωνισμοί λύσης προβλημάτων σκακιού σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Η χώρα μας έχει ολυμπιονίκες, μεγάλους διεθνείς Μαιτρ και συμμετοχές στα παγκόσμια πρωταθλήματα. Οι προβληματιστές της Ελλάδος έχουν διακριθεί επανειλημμένα στην σύνθεση και έχουν καλή θέση στους αγώνες λύσης. Σίγουρα μπορεί να σημειωθεί βελτίωση, αρκεί να γίνει δουλειά υποδομής στις μικρές ηλικίες ώστε να αναδειχθούν οι αυριανοί άξιοι εκπρόσωποί μας.

Μανωλάς Εμμανουήλ (Μέλος της Β΄ Εθνικής Ομάδας στο 50ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σκακιστικών Συνθέσεων, στη Ρόδο

Διαβάστηκε 3497 φορές
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide thumbnail

Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος "Παλαμήδης ο Ευβοεύς"

11 Χρόνια Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος «Παλαμήδης ο Ευβοεύς» (2006-2017)